Volodimir Zelenski cere Rusiei garanţii de securitate pentru Ucraina

Data publicării:
preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu masca in mana la o intalnire oficiala
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia

Ucraina doreşte garanţii de securitate din partea Rusiei, ca un pas către încheierea confruntării între cele două ţări, a spus miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cred că Rusia ar trebui să fie printre ţările care oferă garanţii clare de securitate. Am sugerat de multe ori ca preşedintele Rusiei să se aşeze la masa negocierilor şi să discute”, a spus el, într-un dialog cu omologii săi polonez şi lituanian, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Criza de securitate actuală, legată de Ucraina, este cea mai gravă din ultimele decenii, apreciază Reuters, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a ordonat desfăşurarea de trupe în estul acestei ţări.

Zelenski a făcut a anunțat marți seara că a ordonat mobilizare a rezerviștilor pentru o perioadă, dar a exclus o mobilizare generală după ce Rusia a anunțat că va muta trupe în estul Ucrainei.

Zelenski a spus că urmărește în continuare căi diplomatice de ieșire din criză și a salutat dorința Turciei de a participa la discuțiile multilaterale, dar a spus că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu Rusiei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri