Volodimir Zelenski îi propune lui Vladimir Putin discuții directe: „Așezați-vă la masă cu mine. Doar că nu la 30 de metri distanță”

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin si emmanuel macron la o masa lunga
La 7 februarie 2022, Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron la Kremlin la o masă care i-a asigurat o distanță de peste 6 metri Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi cere lui Vladimir Putin să negocieze direct cu el, afirmând că aceasta este „singura cale” de a opri războiul.

El s-a declarat „deschis” și „dispus să discute toate problemele” cu liderul de la Kremlin.

Președintele ucrainean i s-a adresat direct lui Vladimir Putin, într-o conferință de presă: „Așezați-vă la masă cu mine. Doar că nu la 30 de metri distanță”, a adăugat Zelenski, aluzie la faptul că liderii occidentali care au venit la Kremlin au fost ținuți la mare distanță de Vladimir Putin, la o masă devenită deja celebră, relatează BBC.

„Nu atacăm Rusia și nu intenționăm să o atacăm. Ce vreți de la noi? Lăsați-ne pământul!” - i-a cerut Zelenski lui Putin. „Dacă nu vrei să pleci acum, așază-te la masa negocierilor. Sunt liber. Să stăm, dar nu la 30 de metri, așa cum ai stat cu Macron sau Scholz. Sunt vecinul tău. Nu trebuie să fiu la 30 de metri distanță. Nu mușc. Sunt un tip normal. Stai cu mine și vorbește. De ce îți este frică?” - l-a interpelat Volodimir Zelenski pe Vladimir Putin.

Pe de altă parte, președintele ucrainean le-a cerut joi occidentalilor să își intensifice sprijinul pentru țara sa, afirmând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca restul Europei de Est, începând cu statele baltice până la fostul Zid al Berlinului.

„Dacă dispărem, Doamne ferește, atunci vor fi Letonia, Lituania, Estonia etc., până la Zidul Berlinului, credeți-mă”, a spus Zelenski cerând Occidentului fie să instituie deasupra Ucrainei o zonă de interdicție aeriană pentru avioanele rusești, fie să furnizeze avioane țării ca să se poată apăra.

Declarațiile președintelui ucrainean au fost făcute în timp ce în regiunea Brest, la graniţa dintre Belarus şi Polonia, a început o nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina, a doua de la izbucnirea conflictului. Discuțiile se desfășoară însă la nivel de adjuncți ai miniștrilor de externe ai celor două state.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri