Volodimir Zelenski neagă că Ucraina este „în pericol să piardă războiul” cu Rusia

Data publicării:
Volodimir Zelenski gesticulează cu un microfon în mână
Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins ferm ideea că Ucraina ar fi pe punctul să piardă războiul cu Rusia. La întrebarea pusă de un jurnalist BBC, președintele ucrainean a răspuns direct „Nu” și a spus că armata ucraineană e într-o poziție mult mai bună acum față de primele luni ale invaziei rusești.

Liderul de la Kiev a vorbit despre situația actuală a Ucrainei comparând-o cu cea de la începutul războiului, când armata ucraineană era într-o poziție mult mai dificilă, conform lui Zelenski.

Liderul ucrainean a mai spus și că este încrezător că SUA și Uniunea Europeană nu vor dezamăgi Ucraina în ce privește ajutorul economic și militar și că soluțiile de ajutor pentru țara invadată vor fi aprobate curând.

În prezent, ajutorul american pentru Ucraina rămâne blocat în Congresul SUA, unde republicanii din Camera Reprezentanților l-au blocat. Totuși, Zelenski recunoaște că o victorie a lui Donald Trump la alegerile de anul viitor din SUA ar avea un impact puternic asupra cursului războiului, dacă fostul președinte decide să schimbe radical politica SUA în ce privește războiul din Ucraina.

În conferința de presă, Zelenski mai spune și că Ucraina va produce „un milion de drone la anul”, dar și că ia în considerare să mobilizeze încă 500.000 de soldați noi. În același timp, liderul ucrainean a negat conflictul cu șeful armatei sale, Valeri Zalujnîi, spunând că are „o relație de lucru” cu acesta.

Zelenski, încrezător că ajutorul pentru Ucraina continua

Ucraina va primi „mai multe” noi sisteme antiaeriene americane Patriot, a spus Zelenski. „Nu voi da cifre, dar mai multe sisteme Patriot vor fi trimise în Ucraina pentru a ne apăra ţara în timpul iernii”, a spus Zelenski. El şi-a declarat convingerea că ajutorul financiar al SUA şi Europei va continua.

„Lucrăm foarte intens în acest sens şi sunt sigur că Statele Unite nu ne vor trăda”, a subliniat preşedintele ucrainean, adăugând că se aşteaptă şi ca UE să aprobe în scurt timp un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro.

Zelenski a mai spus între altele că „nimeni” nu poate spune cu certitudine când se va încheia războiul cu Rusia, menţionând că „nici măcar persoanele respectate, comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali, care spun că războiul va dura ani la rând, nu ştiu acest lucru”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri