Washingtonul ironizează limuzina pe care Putin i-a făcut-o cadou lui Kim Jong Un. „Nu știam că există o mașină de lux rusească”

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un coboară dintr-o limuzină
În timpul vizitei liderului nord-coreean în Rusia anul trecut, Putin l-a invitat pe Kim să se plimbe pe bancheta din spate a limuzinei sale prezidenţiale Aurus Senat. Foto: Profimedia Images

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a ironizat miercuri maşina de fabricaţie rusească oferită de Vladimir Putin lui Kim Jong Un, sugerând că trebuie să fie de proastă calitate, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Sper că Kim a primit o garanţie extinsă din partea producătorului”, a glumit un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Sincer, nici măcar nu ştiam că există o maşină de lux rusească”, a mai glumit el.

Modelul vehiculului nu a fost specificat în articol. Kim Jong Un este cunoscut pentru gustul său pentru maşinile de lux.

În timpul vizitei liderului nord-coreean în Rusia anul trecut, Putin l-a invitat pe Kim să se plimbe pe bancheta din spate a limuzinei sale prezidenţiale Aurus Senat.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a dăruit liderului nord-coreean, Kim Jong Un, o limuzină de fabricaţie rusă, au anunţat marţi media de stat de la Phenian, în cadrul consolidării relaţiilor între cele două ţări.

Cadoul liderului de la Kremlin este susceptibil să constituie o încălcare a sancţiunilor impuse Phenianului de către Naţiunile Unite în 2017, votate şi de către Rusia şi care vizează orice fel de exporturi de autoturisme în Coreea de Nord.

Kim Jong Un „a primit un autoturism fabricat în Rusia pentru uzul personal din partea lui Vladimir Vladimirovici Putin, preşedintele Federaţiei Ruse”, a transmis agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA. Kremlinul a confirmat ulterior că preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit liderului nord-coreean Kim Jong-un o maşină rusească de înaltă clasă din gama Aurus, deşi nu a precizat modelul vehiculului.

„Da, este un Aurus”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă oficială TASS, întrebat despre maşina pe care preşedintele i-a făcut-o cadou lui Kim. Gama Aurus dispune de mai multe modele şi, în funcţie de dotări, preţul variază între 35 şi 50 de milioane de ruble (între 380.000 şi 540.000 de dolari).Prin urmare, cadoul lui Putin ar putea încălca sancţiunile ONU din 2017, care au fost votate inclusiv de Rusia şi care interzic exportul de bunuri de lux către Coreea de Nord.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri