Galerie Foto „Vizita lui va străluci mult timp în istorie”. Kim Jong Un i-a transmis „sincere mulțumiri” lui Putin la întoarcerea în Coreea de Nord

Data publicării:
kim jong un si vladimir putin
Kim „şi-a prezentat sincerele mulţumiri preşedintelui Putin şi liderilor ruşi” pentru „atenţia deosebită şi ospitalitatea lor cordială”. FOTO: Profimedia Images

 

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, i-a transmis „sincere mulţumiri” preşedintelui rus, Vladimir Putin, în timpul călătoriei sale de întoarcere după o vizită de aproape o săptămână în Rusia, au informat luni media de stat, citate de France Presse, potrivit Agerpres.

La finalul vizitei, Kim „şi-a prezentat sincerele mulţumiri preşedintelui Putin şi liderilor ruşi” pentru „atenţia deosebită şi ospitalitatea lor cordială”. FOTO: Profimedia Images
La finalul vizitei, Kim „şi-a prezentat sincerele mulţumiri preşedintelui Putin şi liderilor ruşi” pentru „atenţia deosebită şi ospitalitatea lor cordială”. FOTO: Profimedia Images

Centrată pe apărare, deplasarea numărului unu nord-coreean în Extremul Orient rus, care s-a încheiat duminică, a scos la iveală potenţiale legături militare între cele două ţări, Kim Jong Un trecând în revistă o serie de echipamente precum rachete spaţiale sau submarine ruseşti. Cei doi lideri au mers atât de departe încât şi-au oferit simbolic reciproc o puşcă.

Vizita lui Kim în Rusia „va străluci mult timp în istorie”

Călătoria a reînviat de asemenea temerile occidentale că această ţară izolată dotată cu arma nucleară ar putea furniza Moscovei arme pentru atacul ei asupra Ucrainei, potrivit AFP.

La finalul acestei vizite, care a început marţi, Kim „şi-a prezentat sincerele mulţumiri preşedintelui Putin şi liderilor ruşi” pentru „atenţia deosebită şi ospitalitatea lor cordială”, a informat luni agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

El a urat de asemenea „prosperitate Rusiei şi bunăstare poporului ei”, a adăugat KCNA.

Călătoria a fost marcată de întâlnirea cu preşedintele rus, Vladimir Putin, miercuri la cosmodromul Vostocinîi, la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova.

Vizita lui Kim în Rusia „va străluci mult timp în istorie”, potrivit KCNA, şi va consolida în continuare „unitatea militantă” a celor două ţări, în timp ce „deschide un nou capitol” în relaţiile lor.

Dar Kremlinul asigură, în ce-l priveşte, că „niciun acord” nu a fost semnat în această săptămână.

Vladimir Putin a acceptat invitaţia lui Kim de a vizita Coreea de Nord

Vladimir Putin a acceptat invitaţia lui Kim de a vizita Coreea de Nord şi a vorbit despre un posibil ajutor în fabricarea sateliţilor, după eşecul a două încercări recente ale Phenianului.

Înainte de a părăsi duminică Vladivostokul, liderul nord-coreean a primit cadou de la guvernatorul regional cinci drone explozive, precum şi o dronă de recunoaştere şi o vestă antiglonţ, potrivit agenţiei de presă TASS.

La bordul trenului său blindat, Kim este „în drum spre casă, după ce a dat o nouă întorsătură radicală istoriei dezvoltării relaţiilor dintre RPDC şi Rusia", potrivit KCNA, cu referire la Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord.

Moscova şi Phenianul, aliaţi istorici, sunt ambele sub sancţiuni mondiale: Moscova pentru ofensiva ei din Ucraina, Phenianul pentru teste de arme nucleare.

Occidentalii suspectează Moscova că vrea să cumpere arme de la Phenian pentru conflictul din Ucraina, în timp ce Coreea de Nord este, la rândul ei, suspectată că doreşte să achiziţioneze tehnologii ruseşti pentru programele sale de satelit, nuclear şi balistic, adaugă AFP.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri