Xi Jinping spune că e dispus să coopereze cu SUA pentru a asigura „stabilitatea globală”

Data publicării:
Xi Jinping
Dictatorul chinez, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa este dispusă să coopereze cu SUA pentru a găsi modalităţi de convieţuire avantajoase pentru ambele părţi, transmite joi televiziunea de stat CCTV, preluată de Reuters.

Ca mari puteri, China şi Statele Unite trebuie să îşi dezvolte comunicarea şi cooperarea, contribuind astfel la stabilitatea globală, a afirmat Xi într-un mesaj transmis miercuri la gala Comitetului Naţional pentru relaţiile chino-americane.

Washingtonul şi Beijingul sunt în dezacord în privinţa politicii chineze faţă de Taiwan, în legătură cu relaţiile Chinei cu Rusia, iar mai recent, în problema eforturilor americane de a împiedica producătorii de semiconductori să vândă tehnologii companiilor chineze, reaminteşte Reuters, citată de Agerpres.

China a fost iritată recent de o serie de vizite ale unor oficialităţi americane în Taiwan şi a acuzat SUA că transmite "semnale periculoase" către Taipei.

Xi şi-a asigurat recent al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist Chinez - un eveniment fără precedent pentru regimul care controlează a doua economie a lumii. El a condamnat amestecul străin în Taiwan şi a avertizat recent că China nu va renunţa niciodată la dreptul de a face uz de forţă în insula independentă de facto, dar revendicată de Beijing.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Beijingul respinge statu quo-ul de lungă durată referitor la Taiwan, reiterând analiza Washingtonului conform căreia China intenţionează să accelereze calendarul vizând reunificarea forțată cu insula.

China, care consideră Taiwanul parte din teritoriul său, s-a angajat să preia controlul asupra insulei, cu forţa dacă va fi necesar.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri