Zeci de migranți, împiedicați să intre în Italia de noul guvern Meloni. Doar minorii și bolnavii au fost lăsați

Data publicării:
Italia nu permite decât debarcarea minorilor sau persoanelor bolnave de pe navele cu migranţi
Italia nu permite decât debarcarea minorilor sau persoanelor bolnave de pe navele cu migranţi. Foto: Profimedia Images

Noul guvern de dreapta al Italiei a împiedicat 35 de persoane să părăsească o navă de migranți care solicita accesul într-un port italian încă de acum două săptămâni. Doar minorii și cei care suferă de probleme medicale au fost lăsați să debarce.

Noul guvern de extremă-dreapta italian a autorizat duminică debarcarea minorilor şi a altor migranţi care suferă de probleme medicale, dar intenţionează, potrivit unor surse guvernamentale, să îi trimită pe ceilalţi înapoi la bordul navelor organizaţiilor umanitare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Autorităţile italiene au permis debarcarea a 144 de persoane de pe Humanity 1, navă sub pavilion german, în portul Catania, însă alte 35 de persoane au rămas la bord, a precizat pentru AFP Petra Krischok, ataşat de presă al ONG-lui SOS Humanité.

Ele "sunt foarte deprimate", a declarat ea pentru AFP. "Pentru moment, rămânem aici şi aşteptăm", a afirmat Petra Krischok, fără a şti dacă autorităţile au decis să ordone navei să plece.

Ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, a declarat sâmbătă că guvernul nu va da înapoi în privinţa obligaţiilor sale umanitare, dar cei care "nu se califică" trebuie luaţi în grijă de statul sub al cărui pavilion circulă nava.

Alte trei nave, care transportă în total 900 de migranţi, au cerut, fără succes, să poată acosta: Rise Above, a ONG-ului Mission Lifetime, de asemenea sub pavilion german, precum şi Ocean Viking a SOS Méditerranée şi Geo Barents a organizaţiei Medici fără Frontiere, înregistrate în Norvegia.

Geo Barents a precizat că a fost contactată de autorităţile italiene, care intenţionează "să evalueze cazurile vulnerabile" printre cele 572 de persoane salvate şi aflate la bord.

"Cei care rămân pe navă vor primi asistenţa necesară pentru a părăsi apele teritoriale" italiene, au afirmat duminică sursă apropiate de ministrul Transporturilor şi liderul populist şi antimigranţi al partidului Liga, Matteo Salvini, în subordinea căruia se află porturile.

Noul guvern de extremă-dreapta italian, care a depus jurământul luna trecută, s-a angajat să acţioneze împotriva migranţilor care vin pe mare din Africa de Nord spre Europa.

Peste 87.000 de persoane au debarcat în Italia în acest an, dintre care 14% au fost salvate de nave umanitare, conform Ministerului de Interne.

Liderul Partidului Democrat (PD, principala formaţiune de stânga), Enrico Letta, a acuzat guvernul, într-o postare pe Twitter, că încalcă tratatele internaţionale. PD susţine că Matteo Piantedosi trebuie să dea explicaţii în parlament.

Ministerul norvegian al Afacerilor Externe a precizat joi că nu îşi va asuma nicio responsabilitate pentru persoanele salvate de nave private care circulă sub pavilion norvegian în Marea Mediterană.

Germania a insistat, într-o "notă" diplomatică adresată Italiei, asupra faptului că organizaţiile de caritate "au o contribuţie importantă la salvarea de vieţi" şi a cerut Romei "să le ajute cât mai curând posibil".

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri