Zelenski anunță că Rusia plănuiește o nouă ofensivă pentru începutul verii. „Ne vom pregăti pentru luptă”

Data actualizării: Data publicării:
Ukraine's President Volodymyr Zelensky leaves after his press conference during the "Ukraine Year 2024" forum in Kyiv
Volodimir Zelenski anunță o nouă contraofensivă a Rusiei pentru începutul verii. Foto: Profimedia

Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă în Ucraina în primăvară sau la începutul verii, avertizează președintele Volodimir Zelenski, precizând că Ucraina va fi pregătită de luptă.

„Rusia se va pregăti pentru acțiuni de contraofensivă la începutul verii sau la sfârșitul lunii mai, dacă va putea”, a declarat Volodimir Zelenski duminică, la conferința „Ucraina. Anul 2024”, potrivit Kiev Independent. „Noi ne vom pregăti pentru luptă”, a mai adăugat Zelenski.

Oficiali ucraineni de rang înalt s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul Ucrainei la conferința „Ucraina. Anul 2024”, la 25 februarie, la o zi după a doua aniversare a războiului de amploare din partea Rusiei.

În cadrul forumului s-a discutat despre atingerea obiectivelor Ucrainei în război, dezvoltarea forțelor de apărare și securitate, punerea în aplicare a formulei de pace a Ucrainei, asigurarea creșterii economice și integrarea pe piețele mondiale, garanțiile de securitate, statutul complexului său militar-industrial și protejarea vieților ucrainenilor.

Zelenski a spus că lunile martie și aprilie vor fi luni dificile pentru Ucraina din cauza „instabilității din SUA, care poate afecta alte țări”, făcând aluzie la Uniunea Europeană și la statele sale membre.

Cu toate acestea, el a remarcat că „UE a demonstrat capacitatea de a fi lider cu un sprijin corespunzător”.

Zelenski vrea mai multe sisteme Patriot

Întârzierile în acordarea ajutorului militar american pentru Ucraina s-au făcut simțite pe front, unde soldații se confruntă cu o lipsă tot mai disperată de muniție. Un pachet de asistență pentru securitate în valoare de 61 de miliarde de dolari rămâne înghețat, deoarece congresmenii republicani refuză să aprobe proiectul de lege.

Zelenski a mai spus că, dacă ar fi avut încă 10 sisteme de rachete Patriot de producție americană pentru „centre industriale cheie” și dacă le-ar fi desfășurat în apropierea liniei frontului, ar fi „schimbat fundamental situația”, forțând forțele rusești să se retragă.

„Nu s-ar fi apropiat de noi. S-ar fi retras. Noi am fi rupt liniile lor defensive și am fi înaintat”, a declarat Zelenski.

„Deci, de ce nu le are Ucraina (mai multe sisteme Patriot - n.r.)? Ei bine, înseamnă că nu toată lumea are nevoie de ele, sau că nu totul este posibil, sau că totul urmează să se întâmple”, a spus el.

Sistemul Patriot este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din lume, permițând Ucrainei să doboare rachete și să reducă riscul de distrugere a infrastructurii și de a face victime civile în timpul atacurilor rusești.

Ucraina a primit primele sale sisteme Patriot în aprilie 2023 și, la scurt timp după aceea, și-a dovedit eficacitatea prin doborârea a cel puțin 15 rachete balistice Kinjal lansate din aer, lăudate de Moscova ca arme „hipersonice de neoprit”.

La începutul lunii februarie, Spania a început să ofere pregătire tehnică de întreținere pentru sistemul de rachete Patriot personalului militar ucrainean.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri