Zelenski îi cheamă pe Biden și Xi la summitul pentru pace din Elveția. Putin a spus că nu participă

Data actualizării: Data publicării:
zelenski
Zelenski a transmis că "peste 80 de ţări şi-au confirmat prezenţa" la summitul pentru pace din Elveția. Sursa foto: captură video X

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel, duminică, adresat președintelui american Joe Biden și liderului chinez Xi Jinping, să se alăture viitorului summit pentru pace din Elveția, programat să aibă loc pe 15 şi 16 iunie. Mesajul a fost transmis în limba engleză, printr-un videoclip postat pe X, în care este arătat dezastrul făcut de ruși la Harkov.

Forțele Moscovei au avansat în ultimele săptămâni pe câmpul de luptă și au intensificat atacurile aeriene asupra orașelor, iar Kievul speră că întâlnirea din iunie din Elveția va contribui la creșterea presiunii internaționale asupra președintelui rus Vladimir Putin, notează Reuters.

Într-un videoclip, în limba engleză, înregistrat în mijlocul rămășițelor carbonizate ale unei tipografii distruse joi într-un atac aerian rusesc, Zelenski a spus că summitul va „arăta cine în lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului”.

„Fac un apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale Summit-ului pentru pace, la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei”, a spus el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Nu există nicio națiune care să poată opri un astfel de război singură, fără ajutor. Este nevoie de implicarea liderilor mondiali. Rusia vrea un dialog? Ucraina are cea mai mare experiență din lume cu minciunile Rusiei în timpul negocierilor. Și tocmai de aceea sunt necesare eforturi globale. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite. Vă rugăm să susțineți Summit-ul pentru pace cu participarea dvs.”, a mai transmis președintele ucrainean.

Conferinţa va avea loc la Lucerna, în centrul Elveţiei.

Elveţia a extins invitaţiile de participare la peste 160 de delegaţii, dar Rusia nu a fost invitată "în acest stadiu", a indicat site-ul guvernului dedicat evenimentului la începutul lunii mai.

Printre invitaţi se numără statele membre ale G7, G20, BRICS, multe alte ţări de pe toate continentele, precum şi UE, trei organizaţii internaţionale (ONU, OSCE şi Consiliul Europei) şi doi reprezentanţi ai lumii religioase (Vaticanul şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului).

Vladimir Putin susține că nu are cu cine să negocieze un acord de pace, din moment ce mandatul președintelui Ucrainei a expirat și nu au fost organizate noi alegeri.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu va participa la nicio negociere dacă Kievul nu este de acord cu anexarea de către Rusia a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean pe care ea îl ocupă în prezent.

Duminică, Zelenski a declarat că "peste 80 de ţări şi-au confirmat prezenţa".

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Theodor Paleologu surprinde la Digi FM: Ce crede despre manele!
Pro FM
Imagini adorabile cu Enrique Iglesias și copiii săi, publicate de Anna Kournikova. „Te topești. Cât au...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...