Live Text Zelenski promite răzbunare pentru „atacul terorist” de la Cernihov, soldat cu 7 morți. 3 regiuni din Rusia, atacate cu drone

Data actualizării: Data publicării:
teatrul dinc Cernihov atacat de rusi
La Cernihov, în nordul Ucrainei, 7 civili au murit și peste 140 au fost răniți. Foto: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski promite că Ucraina va riposta după atacul rusesc de la Cernihov. Aceasta, în condițiile în care rușii continuă să ucidă fără milă civilii ucraineni. La Cernihov, în nordul țării, 7 civili au murit și peste 140 au fost răniți. Pe de altă parte, o dronă ucraineană a lovit o gară din Rusia, rănind 5 oameni.

Rusia anunţă că drone ucrainene au atacat trei regiuni

ACTUALIZARE 14.54 Rusia a anunţat că drone ucrainene au lovit duminică trei regiuni separate, rănind cinci persoane şi forţând două dintre aeroporturile Moscovei să devieze zborurile pentru scurt timp, relatează Agerpres.

Regiunile Rusiei Kursk şi Rostov, care ambele se învecinează cu Ucraina, au raportat lovituri de drone, în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că a bruiat o dronă ucraineană în regiunea Moscovei, forţând-o să se prăbuşească într-o zonă nepopulată.

Organismul de control al aviaţiei din Rusia a anunţat că a oprit pentru scurt timp zborurile către aeroporturile Vnukovo şi Domodedovo ale oraşului, ca răspuns.

"În jurul orei 4.00 dimineaţă (1.00 GMT), o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu o dronă asupra infrastructurii Moscovei şi regiunii Moscova a fost dejucată", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de France Presse.

"Nu au fost victime sau pagube", a precizat ministerul.

Guvernatorul regiunii Kursk a declarat că 5 persoane au fost uşor rănite şi un incendiu a izbucnit după ce o dronă a lovit gara oraşului cu acelaşi nume. O dronă "s-a prăbuşit pe acoperişul gării, după care a izbucnit un incendiu" ce "a fost stins la 3.46 (0.46 GMT)", a spus Roman Starovoit.

"Acoperişul, faţada şi prima platformă au fost avariate. În plus, în urma undei de şoc, sunt pagube în sala de aşteptare şi în tunelul pietonal", s-a plâns el pe aplicaţia Telegram, citat de AFP.

Starovoit, responsabil al acestei regiuni situate la graniţa cu Ucraina, a dat asigurări că 50 de persoane se aflau la faţa locului în momentul atacului.

Guvernatorul regiunii Rostov a anunţat la rândul său că nu sunt răniţi sau pagube.

Loviturile de drone ucrainene atât în regiunile de graniţă, cât şi asupra capitalei Rusiei au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, raportate de asemenea în districtul financiar al Moscovei.

În mai, Rusia a anunţat că două drone ucrainene au încercat să atace Kremlinul.

De obicei, Ucraina nu comentează cine este în spatele atacurilor pe teritoriul Rusiei, deşi oficialii şi-au exprimat în mod public

satisfacţia în legătură cu aceasta, notează Reuters.

Zelenski a aterizat la o bază aeriană olandeză, unde va discuta cu premierul Mark Rutte

ACTUALIZARE 14.53 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la o bază a Forţelor Aeriene olandeze din Eindhoven, în sudul Olandei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde pentru ca avioane de luptă americane F-16 să fie trimise la Kiev, relatează News.ro.

Preşedintele ucrainean, care sâmbătă a fost în vizită în Suedia, a aterizat la Eindhoven în jurul prânzului, ora locală, a confirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului olandez. El a fost întâmpinat de premierul oldanez Mark Rutte.

Olanda, împreună cu Danemarca, a condus în ultimele luni eforturile internaţionale de a antrena piloţii ucraineni pentru F-16 şi de a livra în cele din urmă avioanele pentru a ajuta la contracararea superiorităţii aeriene a Rusiei, ale cărei forţe au invadat Ucraina în februarie 2022.

"Problema principală este F-16 pentru Ucraina pentru a ne proteja poporul de teroarea rusă. Suntem din ce în ce mai puternici", a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram. Agenda sa de lucru în Ţările de Jos include, de asemenea, discuţii despre Summitul Global al Păcii şi despre aducerea Rusiei în faţa justiţiei, a precizat Zelenski.

Preşedintele ucrainean se va întâlni cu premierul olandez Mark Rutte la o bază aeriană militară din Eindhoven, a precizat biroul lui Rutte, fără a oferi mai multe detalii.

Rutte a declarat în luna mai că Olanda ia serios în considerare livrarea de avioane F-16 pentru Ucraina, dar nu este clar câte şi când vor fi disponibile.

Londra: Loviturile Kievului asupra teritoriului Rusiei sunt strategic importante

ACTUALIZARE 14.50 Loviturile armatei ucrainene adânc în teritoriul Rusiei sunt strategic importante în respingerea războiului în curs declanşat de Moscova, potrivit rapoartelor serviciilor secrete britanice, citate duminică de DPA.

"Conducerea Forţelor Aerospaţiale (VKS) ale Rusiei este foarte probabil sub presiune intensă pentru a îmbunătăţi apărarea antiaeriană asupra vestului Rusiei", a declarat Ministerul Britanic al Apărării (MoD) în actualizarea sa zilnică.

"În ultimele luni, nivelul de ameninţări ce pătrund bine în interiorul Rusiei a crescut", a scris ministerul pe X, cunoscută anterior ca Twitter. "Loviturile în adâncimea Rusiei sunt importante din punct de vedere strategic pentru că (preşedintele rus Vladimir Putin) aproape sigur că a invadat Ucraina presupunând că aceasta ar avea un efect direct redus asupra ruşilor", consideră ministerul britanic.

Pe lângă drone, există şi rapoarte despre rachete antiaeriene proiectate de sovietici folosite ca rachete pentru ţinte pe teren, au scris experţi.

Zelenski: Ucraina va riposta

Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va riposta după ce șapte persoane, inclusiv o fetiță de 6 ani, au fost ucise și 144 au fost rănite într-un atac cu rachete rusești în piața centrală din orașul Cernihov.

„Sunt sigur că soldații noștri vor da un răspuns Rusiei pentru acest atac terorist. Un răspuns notabil”, a spus el.

Zelenski a precizat că dintre cele 144 de persoane rănite, 15 erau copii. El a mai spus că fetița ucisă se numea Sofia.

Cinci răniți după ce o dronă a lovit o gară din Rusia

O dronă ucraineană a lovit o gara din orașul Kursk din vestul Rusiei, rănind cinci persoane, a anunțat guvernatorul regional, citat de The Guardian.

Roman Starovoit a spus pe Telegram că, conform informațiilor preliminare, drona s-a prăbușit pee acoperișul clădirii gării, după care a izbucnit un

incendiu pe acoperiș.Cinci persoane au fost rănite ușor de fragmente de sticlă, a spus el.

ONU: Atacul de la Cernihov este „odios”

Atacul de la Cernihov a fost calificat drept „odios” de ONU.

„Este odios să ataci piaţa principală a unui oraş mare, dimineaţa, când oamenii se plimbă, unii mergând spre biserică”, a spus coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina, Denise Brown.

„În dreptul internaţional, ţintirea intenţionată a unor obiective civile constituie o crimă de război. Aceasta este o nouă ilustrare a laşităţii şi cinismului Rusiei”, a reacţionat diplomaţia franceză.

Piloţii ucraineni au început antrenamentele pe avioanele F-16

Piloţii ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat presei ucrainene, relatează CNN, preluată de News.ro.

"Antrenamentul (pe avioanele F-16) a început", a declarat Reznikov, adăugând că un număr de ingineri şi tehnicieni ucraineni se antrenează, de asemenea, împreună cu piloţii. Reznikov a spus că nu va dezvălui cât timp va dura antrenamentul, dar a precizat că "un termen minim de antrenament este de şase luni".

Potrivit lui Reznikov, instructorii vor fi cei care vor anunţa finalizarea instruirii, atunci când vor vedea că piloţii, inginerii şi tehnicienii ucraineni pot aplica cu succes noile lor abilităţi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...