Protestatarii care blochează centura Capitalei i-au cerut lui Ciolacu benzină gratis ca în Venezuela și să nu fie controlați în vămi. Premierul a părăsit negocierile: „Eu nu funcționez pe amenințări”

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
ID243710_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Dănuț Andruș, fermier din Botoșani, la protestul fermierilor și transportatorilor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Miniștrii Guvernului Ciolacu sunt șocați de o parte dintre solicitările și revendicările protestatarilor care blochează în continuare centura Capitalei dar și intrările în alte mari orașe din țară, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la negocierile cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor. Fermierii s-au întâlnit sâmbătă cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, dar liderii transportatorilor nu s-au dus la discuțiile cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Vineri, după o discuție de trei ore cu reprezentanții protestatarilor, Marcel Ciolacu a părăsit negocierile, după ce a fost amenințat de liderii fermierilor. „Nu merge cu amenințări”, a spus Ciolacu, potrivit unor surse participante la discuții. 

În cadrul discuțiilor de vineri seara, care au avut loc la Guvern cu prim-ministrul, protestatarii au cerut să primească benzină și motorină gratis, ca în Venezuela, „pentru că noi producem petrol”, susțin sursele citate. De asemenea, au solicitat să nu mai fie obligați să facă ITP pentru utilajele agricole și camioane, transportatorii să nu mai fie controlați în vămi, camioanele să nu mai fie cântărite și să nu mai fie obligați să aibă GPS, pentru a putea fi urmărit traseul transportului. 

Reprezentanții Guvernului au fost stupefiați de revendicări, pe care le-au catalogat drept absurde, iar, după trei ore de discuții, premierul Ciolacu s-a enervat și a plecat din sală, după ce unul dintre liderii protestatarilor l-a amenințat. „O să vedeți dumneavoastră ce se întâmplă dacă nu ne dați ce vrem, o să ne chemați aici peste două ore iar”, ar fi spus acesta. 

Ciolacu i-a replicat „eu nu funcționez pe amenințări” și a plecat de la discuții, lăsându-i pe protestatari cu secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu. 

Aceeași stupefacție a fost resimțită și sâmbătă, când la discuțiile de la ministerul Agriculturii, protestatarii au cerut să existe „o definiție a fermierului”, și să se desfiinteze controalele APIA. 

Discuții de 4 ore la Ministerul Transporturilor

ACTUALIZARE 21.45 Reprezentanții protestatarilor care au provocat blocaje în mai multe zone din țară sunt deja de patru ore la negocieri cu ministrul transporturilor Sorin Grindeanu. Anterior, membrul guvernului le-a criticat dur modul de a-și manifesta nemulțumirile, fără a înainta către minister o lista de cereri, într-o declarație exclusivă la Digi24.

De la minister, protestatarii aveau programată o întâlnire la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acolo vor să tranșeze cererea de plafonare a RCA pentru transportatori. Aceștia se plâng că scumpirea poliței le-a majorat costurile care se regăsesc astfel și în prețul serviciilor oferite.

Între timp, ASF a transmis un mesaj prin care le oferă protestatarilor posibilitatea să amâne pentru mâine întâlnirea.

ACTUALIZARE 18.30 Dănuț Andruș, unuul dintre reprezentanții fermierilor protestatari, face acuzații la adresa presei.

Dănuț Andruș: „Încearcă a se denigra această mișcare. Vrem motorină gratis ca în Venezuela. Nu vrea nimeni gratis. S-a glumit aseară de către dl ministru că cereți motorina gratis ca în Venezuela și astăzi au apărut știri pe această temă.”

Discuții amânate

ACTUALIZARE 16:13 Discuţiile reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Ministerului Finanţelor cu delegaţia fermierilor şi transportatorilor au fost reprogramate, după ce membrii acesteia au transmis că nu sunt pregătiţi să continue întâlnirile conform calendarului anunţat în cursul dimineţii, informează Executivul, printr-un comunicat.

„Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții, discuțiile cu ministerele de resort/ autoritățile competente au fost reprogramate”, transmite Guvernul. 

Sâmbătă:

  • Ora 18.00 – Ministerul Transporturilor
  • Ora 20.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară

Duminică:

  • Ora 11.00 – Ministerul Finanțelor

Ce au obținut fermierii la negocierile cu ministrul Agriculturii

ACTUALIZARE 18,25 Ce conține procesul verbal semnat de fermieri cu ministrul Florin Barbu, după negocierile de la Ministerul Agriculturii:

1. Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregristrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României ; Termen: proxima ședință de guvern.

2. Ordonanța de urgență privind amînarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței. Termen: proxima ședință de guvern.

3. Măsura compensării în cuantum de 100 Euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022. Termen: adoptare act normativ pînă la data de 15 februarie 2024, plata urmând a se efectua pînă la data de 31 mai 2024. Măsura acordării a 100 Euro pe UVM – vaca de carne. Măsura acordarii a 100 Euro pe UVM – porc. Măsura acordării a 100 Euro pe UVM – pasăre.

4. Discuțiile privind sistemul zootehnic vor avea loc în data de luni, 15 ianuarie 2024, și în prezența reprezentanților sectorului zootehnic.

5. În ce privește condiționalitățile GAEC 7 și GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniștri, de către 15 state, și a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea.

6. A fost creat fondul de risc din care s-a reținut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane Euro, după cum urmează: a) 40 milioane Euro din subvenții;b) 30 milioane Euro de la UE, sumă solicitată și aprobată; c) 30 milioane Euro de la bugetul national. Pînă la data de 31 ianuarie a.c. se așteaptă procesele verbale de calamități aferente anului 2023, și va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.

7. Completarea regulamentelor de organizare și funcționare a agențiilor/subordonatelor MADR urmare a reorganizării precum și întărirea codurilor de etică aplicabile, conform legii.

„Celelalte revendicări vor fi supuse analizei instituțiilor/ autorităților naționale și europene, urmînd a fi soluționate, cu sprijinul MADR”, se mai spune în procesul verbal.

ACTUALIZARE 16:00 În urma negocierilor de la Ministerul Agriculturii, fermierii au semnat un proces verbal cu ministrul Florin Barbu, prin care acesta se angajează să rezolve o serie de revendicări.

„În urma întâlnirii astăzi cu domnul ministru al Agriculturii am convenit următoarele, care au fost asumate de domnul ministru prin semnătură. Una dintre măsuri a fost echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR 1 și înmatricularea acestor utilajelor agricole fiind a fi exonerată până la sfârșitul anului 2024, concomitent cu modificarea acestei legi care este deja pe flux în Senat. Domnul ministru ne-a asigurat că la următoarea ședință de Guvern această ordonanță va trece.

Punctul al doilea se referă privind amânarea ratelor pe care le avem cu toții la acest moment, acea ordonanță de urgență care se află la avizare în Consiliul Concurenței, cu promisiunea că este trecută în următoarea ședință de Guvern.

Măsura a treia este compensarea cuantumului de 100 de euro la ha pentru culturile din toamna anului 2022. S-a convenit un timp până la 15 februarie, plata urmând a se efectua până la 31 mai. (...)Celelalte revendicări urmează să fie analizate”, a explicat Dănuț Andruș.

Protestele continuă

Întrebat dacă protestele vor înceta, Dănuţ Andruş a răspuns: „Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privinţa ministerului Agriculturii avem un document asumat”.

Florin Barbu, a vorbit despre câteva proiecte pentru sprijinul agricultorilor.

„Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100% fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene,cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii.

El consideră că acest proiect este încheiat.

„Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii protestul este închis”, a transmis Florin Barbu.

ACTUALIZARE 15: 32 Protestatarii au refuzat să se prezinte la întâlnirea cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care i-a așteptat la minister. 

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii își arată toată disponibilitatea de a rezolva problemele ridicate de fermieri și transportatori. În acest sens, astăzi, la ora 13.00, au fost așteptați, la sediul MTI, reprezentanții lor de către o echipă formată din: -Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu; -Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol; -Directorul General al ARR, Dorin Ștefan; -Directorul General ISCTR, Tudor Nișulescu; -Directorul Direcție de Transport Rutier (din cadrul MTI), Adriana Kalapis; -Consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Minel Ivașcu. Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegația acestora nu s-a prezentat la întâlnire. Reiterăm public invitația pentru astăzi, ora 18.00”, se arată într-un comunicat al ministerului Transporturilor. 

La discuțiile cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au cerut să nu mai intre în România cereale din Ucraina, răspunsul primit fiind acela că anul acesta „nu a mai intrat niciun bob” de grâu din țara vecină. Au cerut de asemenea, potrivit unor surse participante la discuții, să fie acreditate firmele românești pentru transportul de grâu din Ucraina, în condițiile în care nicio firmă românească, potrivit datelor ministerului Agriculturii, nu a cerut să fie licențiată în acest sens. 

Știrea inițială

Protestatarii acuză Jandarmeria că a permis infiltrarea unor provocatori printre ei. Totodată, aceștia susțin că nu vor să facă probleme bucureștenilor și cer ca fermierii și transportatorii din țară care doresc să se alăture manifestațiilor să fie lăsați să vină în Capitală. 

„Noi nu am blocat absolut nimic, nu am venit să facem dezastru în București, vrem doar să fim ascultați. Dar Jandarmeria a lăsat să se infiltreze, au lăsat să patruleze împreună cu Jandarmeria protestatari cu drapelul României, cu stema decupată, au lăsat oameni de la asociații și de la partide care sunt infiltrați printre ei, au lăsat oameni de la galeriile sportive provocatori. După ce ni, fermierii și transportatorii ne-am retras la utilaje, au rămas acei oameni încă o oră sau chiar două, au făcut dezastru în stradă și nu a intervenit nimeni. Jandarmeria nu-și face treaba datoria. Nu au fost filmări, am participat la foarte multe proteste și Jandarmeria aducea echipa de dialog care filma și încerca să filmeze pe toată lumea, să fie identificați. Noi nu ne asociem cu niciun partid politic, suntem persoane independente, protestatari, suntem oameni care au ajuns la limita răbdării. Noi nu suntem nimeni, suntem oameni de rând”. Oamenii vor să vină la București și nu sunt lăsați, e dreptul nostru. Nu vrem să degenereze, nu vrem să creăm nicio problemă bucureștenilor”, a declarat sâmbătă unul dintre reprezentanții protestatarilor. 

Noi negocieri între protestatari și miniștri

Reprezentanţii Guvernului au transmis calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară. Întâlnirile vor avea loc sâmbătă după următorul program:

  • Ora 12.00 – Ministerul Agriculturii
  • Ora 13.00 – Ministerul Transporturilor
  • Ora 14.00 – Autoritatea pentru Servicii Financiare
  • Ora 15.00 – Ministerul Finanțelor

Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora.

„V-am invitat la discuţii pentru că doar prin dialog şi stând împreună la aceeaşi masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-aţi ridicat. Şi noi, la Guvern, şi dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient. Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluţiile potrivite, corecte şi aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată”, a transmis ieri Ciolacu.

Cu toate acestea, transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu şeful Executivului au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru are vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri