Guvernul pune prag de 2.000 de lei pentru plata în numerar la magazinele cash & carry. Boloș: Numerarul conduce la „plăți la negru”

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Boloș la pupitru, la Guvern, gesticulează cu mâinile
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș spune că plățile cash încurajează evaziunea. Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat miercuri că guvernul urmărește combaterea evaziunii fiscale, în ceea ce ce priveşte scăderea pragului până la care se mai poate plăti în numerar la magazinele de tip cash&carry, la 2.000 de lei, de la 10.000 de lei. Boloș a explicat că s-a urmărit combaterea evaziunii fiscale, întrucât se ştie că numerarul conduce la „plăţi la negru”, informează Agerpres.

„Vi se părea normal să-l menţinem la 10.000 lei? Ştim bine că plăţile în numerar sunt generatoare de plăţi la negru şi, în felul acesta, noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este ca să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2.000 lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar”, a spus Boloș, într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria.

„Sigur, deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele şi statul, în efortul pe care îl face în aceste momente grele pentru România, să poată să îşi încaseze impozitele şi taxele de care are nevoie nu că aşa doreşte statul, ci că este necesar pentru şcoli, spitale, pensionari, cei care beneficiază de drepturi de asistenţă socială şi multitudinea aceasta de cheltuieli pe care statul român o are pentru plata datoriilor sale”, a mai precizat Marcel Boloş.

De asemenea, în ceea ce privește tichetele de masă, angajatorul va putea decide dacă acestea vor fi acordate în forma de până acum sau în numerar.

Întrebat dacă tichetele de masă vor fi plătite pe carduri restricţionate ca până acum sau vor fi bani cash, Boloş a răspuns: „Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, va plăti oamenilor în numerar. Aceasta este decizia angajatorului cu privire la felul în care va da oamenilor indemnizaţia de hrană”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri