Kelemen Hunor, despre conflictul dintre Israel și Hamas: Poate fi de lungă durată, cu consecințe nebănuite

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor participă la ședinţa comună solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Braşov.
Kelemen Hunor, președintele UDMR. Foto: George Călin/Inquam Photos

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, marţi seara, la TVR Info, despre conflictul din Israel că acesta ar putea fi de lungă durată, „cu consecinţe pe care în acest moment nu putem să le bănuim”. 

„Problema este că vedem Ucraina, vedem ce s-a întâmplat între Azerbaidjan şi Armenia, în Nagorno-Karabah, vedem ce se întâmplă acum în Orientul Apropiat cu acest atac infernal terorist din partea lui Hamas către Israel şi totul se întâmplă parcă coordonat de undeva de cineva, nu se ştie de unde şi de cine, poate că doar se folosesc de oportunităţi aceste mişcări teroriste din Orientul Apropiat, dar înseamnă că cel care şi-a asumat rolul de jandarm al lumii în acest moment trebuie să fie prezent în mai multe zone cu forţe noi, cu forţe consolidate.

Statele Unite trebuie să fie în zona Oceanului Pacific, fiindcă şi acolo sunt provocări permanent, trebuie să fie prezent în Alianţa Nord-Atlantică, în Europa cu forţe foarte, foarte bine consolidate şi pe flancul de est. Trebuie să fie prezent în Mediterană acum, fiindcă este un conflict în desfăşurare”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Agerpres. 

Liderul UDMR susţine că se conturează o altă abordare a problemelor geopolitice din această regiune.

„Pe lângă faptul că toţi condamnăm acest atac terorist, se vede că se conturează o altă abordare a problemelor geopolitice în această regiune. Sigur că sunt foarte mulţi care erau deranjaţi că Israelul începe să stabilească nişte relaţii cu Arabia Saudită şi cu lumea arabă. Ok, pentru palestinieni asta este ceva nou. Nu au acceptat Iranul, bineînţeles că are interese în zonă şi sunt interese din ce în ce mai mari şi cu această ocazie se va dovedi, sunt convins că Iranul, cel puţin tacit, a avut un rol important în acest atac dinspre Gaza spre Israel şi sigur ne putem aştepta la un conflict mai lung, cu consecinţe pe care în acest moment nu putem să le bănuim, dar putem estima cam ce se va întâmpla”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că, în acest context, se observă o creştere a antisemitismului, „de la New York până în Germania”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri