O femeie din Ilfov a fost ucisă de soț, deşi avea ordin de restricţie împotriva bărbatului

Data actualizării: Data publicării:
masina de medicina legala
O fată de 16 ani din comuna Bogdănești și-a dat foc în grădina casei, fiind găsită parțial carbonizată de către membrii familiei. FOTO: Captură Digi24

O femeie din județul Ilfov a fost ucisă de soțul său, deşi avea ordin de restricţie împotriva bărbatului. Anchetatorii l-au găsit pe suspect imediat și l-au transportat de urgență la spital, pentru că ar fi încercat să se sinucidă. Specialiștii spun că această crimă ar fi putut fi evitată, dacă ar fi existat brățările electronice de supraveghere. Aproape 10.000 de ordine de restricție au fost emise în ultimul an.

Cms. șef Ann Marie Ciolcă, IPJ Ilfov: IPJ Ilfov a fost sesizat de o femeie cu privire la faptul că un bărbat și-a tăiat soția cu un cuțit. La fața locului s-a deplasat un echipaj de ambulanță, acesta a declarat decesul.

În urmă cu o lună și jumătate judecătorii au decis să emită un ordin de restricție împotriva bărbatului. Și-ar fi amenințat soția, iar aceasta era singura modalitate de a-l ține departe de femeie. Omul ar fi încercat să se sinucidă, polițiștii l-au transportat de urgență la spital. Va fi acuzat de omor calificat.

Cosmin Andreica - președintele Sindicatului Europol: Poliția Română nu are instrumentele necesare pentru a se asigura că se respectă aceste ordine de protecție. Se impune existența unor instrumemnte electronice de protecție, de supraveghere electronică, care să permită sesizarea în timp real a organelor de poliție.

Despre brățara electronică s-a vorbit însă mult şi nu s-a făcut nimic. Prima dată această prevedere a apărut în noul cod penal, iar dispozitivele trebuiau montate celor care se aflau în arest la domiciliu. Intrarea ei în vigoare este amânată în fiecare an pentru că nu există fonduri și nici legislație pentru achiziția brăţărilor. Polițiștii au fost obligați să verifice zilnic dacă suspecții sunt sau nu acasă. În urmă cu doi ani a apărut un proiect conform căruia persoanele care aveau ordine de restricție ar fi fost obligate să poarte astfel de brățări de urmărire. Nu s-a concretizat nici până acum.

Apare întrebarea: Cine le protejează pe femeile ale căror soți sau concubini au ordine de restricție? Nimeni! Cum brățări nu avem, victimele speră doar ca acei bărbați să respecte obligațiile stabilite de instanță.

8.000 de ordine de restricție au fost emise în ultimul an. Cele mai multe au fost eliberate de judecători, dar mai nou și polițiștii au această putere. 3 din 10 astfel de ordine sunt, însă, încălcate de agresori.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Facultăți de top din România unde nu dai examen de admitere. Contează media de la BAC și notele din liceu
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Are 2 copii, împlinește 42 de ani, dar pare tot puștoaică. Andreea Antonescu, în costum de baie pe o plajă...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Avertismentul sumbru al unui climatolog. Valul de căldură, ucigașul tăcut
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
John Corbett, Aidan din "Sex and the City", spune că și-a ales prost cariera: "Am decis al naibii de greșit...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...