(P) Digital înainte de toate

Data actualizării: Data publicării:
aspen advertorial

România este în fața unui moment poate unic în dezvoltarea ei. Aderarea la Uniunea Europeană a dus la un salt important în termeni de dezvoltare economică, România fiind în prezent în rândul țărilor dezvoltate. Cu toate acestea, diferența dintre România și țările UE rămâne în continuare o provocare. Pe de altă parte, revoluția tehnologică pe care o traversăm în prezent reprezintă o uriașă oportunitate pentru dezvoltare. Ea este dublată de finanțarea propusă la nivel european prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

De aceea, transformarea digitală a României trebuie privită nu doar ca un proces de aducere la zi cât ca o oportunitate de reformă cu ajutorul tehnologiei. România poate să fructifice această șansă prin digitalizarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei și, în același timp, să se modernizeze ca administrație. Există o legătură evidentă între nivelul de dezvoltare al unei țări, competitivitatea ei economică, și folosirea instrumentelor digitale.

Institutul Aspen România, parte a reţelei internaţionale de Institute Aspen şi aflat la 15 ani de existenţă în ţara noastră, are misiunea de a încuraja conducerea bazată pe valori, în conformitate cu idealurile și ideile care definesc o bună societate. Folosind metoda Aspen, Institutul reprezintă o platformă neutră, echilibrată, multipartinică, pentru a discuta și acționa asupra problemelor critice cu care se confruntă societatea noastră.

În dorința de a folosi avantajele aduse de noile tehnologii, de a face pași rapizi în dezvoltarea României, în cadrul Institutului Aspen România și a programului de politici publice Aspen Technology & Society a fost creată o comunitate alcătuită dintr-o gamă variată de stakeholderi relevanţi din sectorul public, privat și non-guvernamental, precum şi din mediul academic, cu scopul de a identifica oportunități neexploatate bazate pe digitalizarea sectorului public şi a economiei, noile tehnologii şi automatizare, dar şi de a promova reziliența societăţii în contextul riscurilor și amenințărilor cauzate de evoluțiile din tehnologie.

Alături de toți aceștia și cu sprijinul partenerilor programului Aspen Technology & Society - Vodafone, Microsoft, UiPath și Modex, am dezvoltat un cadru colaborativ de dezvoltare a unei politici publice de transformare digitală, denumită Digital First.

Acesta implică folosirea acestui prilej de reformare a serviciilor publice prin regândirea lor pentru un mediu primordial digital. Mai exact, în locul unor discuții insulare, separate, despre digitalizarea unui serviciu public, propunem o redesenare a serviciului public respectiv pentru un mediu exclusiv electronic. Credem că acest lucru va împinge administrația publică în a face un salt mai mare în reformarea sa.

Cum propunem a se realiza acest lucru? Pornind de la un set de principii la care administrația publică, centrală sau locală, poate adera, participând la un cadru colaborativ de lucru și construind o politică publică ce va duce la intervenții concrete de transformare digitală.

Acest proces pleacă de la o serie de întrebări la care colaborativ am încercat să le oferim răspuns: De ce Întâi digital? De ce e important ca serviciile publice să fie centrate pe utilizator? De ce e importantă o administrație publică modernă? De ce e importantă educația digitală? De ce e important să măsurăm progresul? De ce e importantă colaborarea?

Documentul care le reunește poate fi găsit aici.

Misiunea declarată a acestui demers este transformarea digitală a serviciilor publice, însoțită de educație digitală, pentru o administrație modernă, adaptată nevoilor actuale ale societății, ca factori determinanți ai dezvoltării României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...