(P) Digital înainte de toate

Data actualizării: Data publicării:
aspen advertorial

România este în fața unui moment poate unic în dezvoltarea ei. Aderarea la Uniunea Europeană a dus la un salt important în termeni de dezvoltare economică, România fiind în prezent în rândul țărilor dezvoltate. Cu toate acestea, diferența dintre România și țările UE rămâne în continuare o provocare. Pe de altă parte, revoluția tehnologică pe care o traversăm în prezent reprezintă o uriașă oportunitate pentru dezvoltare. Ea este dublată de finanțarea propusă la nivel european prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

De aceea, transformarea digitală a României trebuie privită nu doar ca un proces de aducere la zi cât ca o oportunitate de reformă cu ajutorul tehnologiei. România poate să fructifice această șansă prin digitalizarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei și, în același timp, să se modernizeze ca administrație. Există o legătură evidentă între nivelul de dezvoltare al unei țări, competitivitatea ei economică, și folosirea instrumentelor digitale.

Institutul Aspen România, parte a reţelei internaţionale de Institute Aspen şi aflat la 15 ani de existenţă în ţara noastră, are misiunea de a încuraja conducerea bazată pe valori, în conformitate cu idealurile și ideile care definesc o bună societate. Folosind metoda Aspen, Institutul reprezintă o platformă neutră, echilibrată, multipartinică, pentru a discuta și acționa asupra problemelor critice cu care se confruntă societatea noastră.

În dorința de a folosi avantajele aduse de noile tehnologii, de a face pași rapizi în dezvoltarea României, în cadrul Institutului Aspen România și a programului de politici publice Aspen Technology & Society a fost creată o comunitate alcătuită dintr-o gamă variată de stakeholderi relevanţi din sectorul public, privat și non-guvernamental, precum şi din mediul academic, cu scopul de a identifica oportunități neexploatate bazate pe digitalizarea sectorului public şi a economiei, noile tehnologii şi automatizare, dar şi de a promova reziliența societăţii în contextul riscurilor și amenințărilor cauzate de evoluțiile din tehnologie.

Alături de toți aceștia și cu sprijinul partenerilor programului Aspen Technology & Society - Vodafone, Microsoft, UiPath și Modex, am dezvoltat un cadru colaborativ de dezvoltare a unei politici publice de transformare digitală, denumită Digital First.

Acesta implică folosirea acestui prilej de reformare a serviciilor publice prin regândirea lor pentru un mediu primordial digital. Mai exact, în locul unor discuții insulare, separate, despre digitalizarea unui serviciu public, propunem o redesenare a serviciului public respectiv pentru un mediu exclusiv electronic. Credem că acest lucru va împinge administrația publică în a face un salt mai mare în reformarea sa.

Cum propunem a se realiza acest lucru? Pornind de la un set de principii la care administrația publică, centrală sau locală, poate adera, participând la un cadru colaborativ de lucru și construind o politică publică ce va duce la intervenții concrete de transformare digitală.

Acest proces pleacă de la o serie de întrebări la care colaborativ am încercat să le oferim răspuns: De ce Întâi digital? De ce e important ca serviciile publice să fie centrate pe utilizator? De ce e importantă o administrație publică modernă? De ce e importantă educația digitală? De ce e important să măsurăm progresul? De ce e importantă colaborarea?

Documentul care le reunește poate fi găsit aici.

Misiunea declarată a acestui demers este transformarea digitală a serviciilor publice, însoțită de educație digitală, pentru o administrație modernă, adaptată nevoilor actuale ale societății, ca factori determinanți ai dezvoltării României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri