A fost descoperit Sistemul Solar „perfect”: „Este foarte diferit de al nostru. E ceva ce nimeni nu a mai văzut până acum”

Data publicării:
sistem solar
În ultimii treizeci de ani, astronomii au descoperit mii de sisteme solare. FOTO: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit „Sistemul Solar perfect”. Acesta se află la 100 de ani lumină depărtare de Pământ, are șase planete, toate având aproximativ aceeași dimensiune, transmite BBC.

Crearea propriului nostru Sistem Solar a fost un proces violent. Pe măsură ce planetele se formau, unele s-au ciocnit de altele, perturbând orbitele și lăsându-ne cu giganți precum Jupiter și Saturn alături de alte planete relativ mici, cum este și a noastră.

În Sistemul Solar HD110067, situația este, însă, diferită. Nu numai că planetele sunt de dimensiuni similare, dar acestea au și o rotație sincronizată.

Rafael Luque, de la Universitatea din Chicago, care a condus cercetarea, a descris HD110067 ca fiind „Sistemul Solar perfect”.

„Este ideal pentru studierea modului în care sunt create planetele, deoarece acest Sistem Solar nu a avut începuturile haotice pe care le-a avut al nostru și a fost netulburat de la formarea sa”, a mai explicat el.

Marina Lafarga-Magro, de la Universitatea Warwick, a declarat că sistemul este „frumos și unic”.

„Este cu adevărat interesant, doar să vezi ceva ce nimeni nu a mai văzut până acum”, a declarat ea pentru BBC News.

În ultimii treizeci de ani, astronomii au descoperit mii de sisteme solare

În ultimii treizeci de ani, astronomii au descoperit mii de sisteme solare, dar niciunul dintre ele nu este atât de potrivit pentru a studia modul în care s-au format planetele. Dimensiunile aproape identice ale planetelor reprezintă o mare oportunitate pentru oamenii de știință, deoarece le simplifică munca și îi ajută să compare sistemele solare. Acest lucru va ajuta la construirea unei imagini a modului în care s-au format pentru prima dată și cum au evoluat.

Sistemul are, de asemenea, o stea strălucitoare care va facilita căutarea semnelor de viață în atmosferele planetelor.

Toate cele șase planete noi sunt ceea ce astronomii numesc „sub-Neptun”, care sunt mai mari decât Pământul și mai mici decât planeta Neptun (care este de patru ori mai mare decât Pământul). Cele șase planete descoperite sunt de două până la trei ori mai mari decât Pământul.

Interesul pentru noile descoperiri a crescut de la descoperirea din septembrie că o planetă sub-Neptun, numită K2-18b, într-un alt sistem stelar, are o atmosferă cu un gaz care pe Pământ este produs de organisme vii. Astronomii numesc acest lucru o biosemnătură.

Cu toate că Sistemul nostru Solar nu conține sub-Neptun, acesta ar fi cel mai comun tip de planetă din Galaxie. Cu toate acestea, astronomii știu surprinzător de puține despre acestea. Ei nu știu dacă sunt în mare parte alcătuite din rocă, gaz sau apă.

Aflarea acestor detalii este„unul dintre cele mai fierbinți subiecte din domeniu”, potrivit lui Luque, adăugând că descoperirea HD110067 oferă echipei sale ocazia perfectă de a răspunde la această întrebare mai repede decât se așteptau.

„Ar putea fi o chestiune de mai puțin de zece ani. Cunoaștem planetele, știm unde sunt, avem nevoie doar de puțin mai mult timp, dar se va întâmpla”, a declarat el pentru BBC News.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri