Aproape trei milioane de maşini din România, vizate de Comisia Europeană

Data publicării:
German Cities to Exceed Limits in Particle Dust Emissions
Sursa foto: Sean Gallup/Getty Images

V-aţi luat maşină diesel ca să mergeţi mai mulţi kilometri cu un plin? S-ar putea să constataţi că socoteala e una păguboasă. Tot mai multe ţări vest europene au impus sau se gândesc să impună restricţii pentru maşinile care merg cu motorină. Comisia Europeană ar putea sesiza Curtea Europeană de Justiţie în cazul României şi pentru alte 8 ţări din UE, din cauza poluării. Tribunalul administrativ federal din Germania a decis, luna aceasta, că primăriile a 2 oraşe germane pot impune interdicţii de circulaţie pentru maşinile diesel. Odată creat acest precedent, nu e nicio garanţie că măsura nu va fi extinsă.

Din numărul total de 6 milioane de autoturisme din România, aproape jumătate au motor diesel.

Principalul motiv pentru care românii aleg maşini diesel e consumul redus. Când laşi motorul pornit şi cobori din maşină pentru a lua ceva din portbagaj, simţi, însă, pe propria piele cât de poluantă e maşina: noxele fac aerul aproape irespirabil.

Cristian Bucur - director tehnic RAR: „Aceste particule sunt de fapt niste molecule de carbon cu un înveliş de hidrocarburi aromatice şi oxizi metalici. Şi acestea s-a demonstrat faptul că au potenţial cancerigen”.

Este şi motivul pentru care Comisia Europeană se gândeşte serios să ia măsuri pentru a reduce numărul maşinilor care dăunează mediului.

Cristian Bucur - director tehnic RAR: „Nu cred că va exista o interzicere totală şi bruscă a acestor vehicule”.

Măsura gândită de Comisia Europeană nu ar rezolva de una singură problema poluării, dar ar putea da roade, alături de alte iniţiative, spun activiştii de mediu.

Alin Tănase – Greenpeace: „Pistele de biciclete şi montarea unor perdele de protecţie care să reducă poluarea. Eficientizarea trasnportului în comun, şi aici mă refer la soluţii din vest, de exemplu în zile cu poluare ridicată, transportul devine gratuit”.

Roma a anunţat deja că va interzice maşinile diesel în 2024.

În Londra, şoferii maşinilor diesel mai vechi de 11 ani trebuie să plătească o taxă suplimentară . Parisul vrea să interzică circulația mașinilor diesel înregistrate înainte de 2005.

Madridul şi Atena au anunţat că intenţionează să interzică accesul automobilelor diesel începând din 2025.

Comisia Europeană a somat, la sfârşitul lunii ianuarie, 9 ţări printre care şi România, să prezinte o listă de măsuri pentru diminuarea poluării. În caz contrar, urmează să fie lansate proceduri de sancţionare şi se poate ajunge inclusiv la Curtea Europeană de Justiţie - acolo unde se pot dicta amenzi mari.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri