Fizică explicată. De ce se ridică aerul cald?

Data actualizării: Data publicării:
cristian presura

V-aţi întrebat vreodată de ce toată căldura dintr-o cameră se duce spre tavan? Iată ce explicație ne dă fizicianul Cristian Presură.

 

Cristian Presură, fizician, autorul cărții „Fizica povestităAerul este format din molecule, care zboară cu viteze apropiate de cea a glonțului. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât viteza moleculelor este mai mare.

Ați văzut cum un grup de dansatori entuziaști, agitați își face loc în jur, îndepărtând pe cei care dansează mai încet? La fel se întâmplă și aici.

În zona de aer cald, viteza moleculelor este ridicată. În zona de lângă, de aer rece, viteza moleculelor este mai mică. De aceea, în timp, moleculele agitate din zona de aer cald reușesc să le îndepărteze pe cele din zona de aer rece, iar zona de aer cald se extinde.

Zona de aer cald acum extinsă este înconjurată în toate părțile de aer rece. Aerul este însă atras de Pământ, de aceea în partea de sus există mai puține molecule de aer rece decât în partea de jos. Efectul de îndepărtare este atunci mai pronunțat în partea superioară, acolo unde moleculele de aer cald reușesc să-și facă repede loc și astfel aerul cald să urce”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri