Exclusiv Cum ne putem proteja de atacurile hackerilor. Recomandările unui expert pentru români

Data actualizării: Data publicării:
o fata tasteaza la laptop
Fiecare utilizator de internet trebuie să aplice măsuri elementare pentru a evita atacurile cibernetice. Foto: GettyImages

Dan Cîmpean, directorul Directoratului pentru Securitate Cibernetică a spus în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, că în cazul în care unei persoane îi sunt atacate conturile de pe rețelele sociale, ca Facebook, Instagram și altele, aceasta poate suna la numărul 1911. Expertul în securitate cibernetică a subliniat că fiecare utilizator trebuie să aplice măsuri elementare pentru a evita astfel de incidente neplăcute.

Alexandru Rotaru: Sunt român, îmi este atacat contul de Facebook, Instagram și așa mai departe. Ce fac? Aveți un call-center, poate sunt deținătorul unei mici afaceri, și mi-am dat seama că sunt atacat cibernetic. Ce fac?

Dan Cîmpean, expert securitate cibernetică: Noi la Directorat avem un număr unic național, gratuit – 1911. Poate fi apelat de orice cetățean.

Vreau, însă, să spun că avem peste 12 milioane de utilizatori zilnici de internet. Niciun dispecerat, nicio echipă de tip directorat nu poate sprijini în același timp aceste 12 milioane. Este datoria și a noastră, a fiecărui utilizator să fim la curent cu ce se întâmplă, și să aplicăm câteva măsuri elementare.

Asta înseamnă utilizarea unor parole puternice, utilizarea de autentificare cu doi factori, atenție mare la mesaje, e-mail-uri venite de la necunoscuți, prin care suntem invitați să dăm click pe un link, să descărcăm un fișier, să instalăm, și, cel mai important lucru - și o leg de atacurile de tip ransomware – să facem back-up, copii de siguranță ale datelor pe care folosim și de care avem nevoie în mod critic.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri