Descoperire inedită: Cercetătorii au găsit dovezi care arată că oamenii moderni ar proveni din Africa

Data publicării:
harta africa
Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii moderni provin din cel puțin două populații care au coexistat în Africa. FOTO: Shutterstock

Cercetătorii au găsit dovezi care arată că Africa este locul de unde provin oamenii moderni, transmite The New York Times.

Potrivit unui nou studiu, oamenii moderni provin din cel puțin două populații care au coexistat în Africa timp de un milion de ani înainte de a se despărți și de a crea popoare.

Africanii au o diversitate genetică foarte mare în comparație cu alți oameni. Acest lucru se datorează faptului că oamenii au trăit și au evoluat în Africa timp de mii de generații înainte ca grupuri mici să înceapă să se extindă pe alte continente.

Cercetătorii au creat mai multe scenarii cu diferite populații existente în Africa în diferite perioade de timp și apoi le-au analizat pe cele care ar putea produce diversitatea ADN-ului întâlnită la oamenii moderni. Ei au comparat ADN-ul mai multor grupuri din Africa cu genomul unei persoane din Marea Britanie. De asemenea, au analizat și genomul unui neanderthalian vechi de 50.000 de ani găsit în Croația. Cercetările anterioare au descoperit că oamenii moderni și neanderthalienii au avut un strămoș comun care a trăit acum 600.000 de ani. Neanderthalienii s-au extins în Europa și Asia, s-au încrucișat cu oamenii moderni veniți din Africa și apoi au dispărut, în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Strămoșii speciei noastre existau în două populații diferite

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în urmă cu un milion de ani, strămoșii speciei noastre existau în două populații diferite. Le-au numit Stem1 și Stem2.

În urmă cu aproximativ 600.000 de ani, un mic grup de oameni s-a desprins din Stem1 și au devenit neanderthalienii, dar Stem1 a rezistat în Africa timp de sute de mii de ani după aceea, la fel ca și Stem2. Dacă Stem1 și Stem2 ar fi fost complet separate una de cealaltă, ar fi acumulat un număr mare de mutații distincte în ADN-ul lor. În schimb, cercetătorii au descoperit o diferență mică între ele.

Modelul nu arată unde au trăit oamenii Stem1 și Stem2 în Africa și este posibil ca populațiile din aceste două grupuri să se fi deplasat foarte mult de-a lungul perioadei în care au existat pe continent. În sudul Africii, oamenii din Stem1 și Stem2 s-au unit, dând naștere unei noi linii genealogice. În alte părți ale Africii, a avut loc o contopire separată a grupurilor Stem1 și Stem2. Această unire a produs o linie genealogică care a dus către formarea populațiilor din prezent din Africa de Vest și Africa de Est, precum și a celor care s-au extins în afara Africii.

Este posibil ca schimbările climatice să fi forțat populațiile Stem1 și Stem2 să locuiască în aceleași regiuni, determinându-le să se unească. De exemplu, este posibil ca unele grupuri de vânători-culegători să fi fost nevoite să se retragă de pe coastă pe măsură ce nivelul mării creștea. Unele regiuni din Africa au devenit aride, ceea ce i-ar fi determinat pe oamenii să-și caute noi zone unde să locuiască.

Experții au mai adăugat că traiul într-o rețea de populații amestecate în Africa ar fi putut permite oamenilor moderni să supraviețuiască, în timp ce neanderthalienii au dispărut. Astfel, strămoșii noștri ar fi putut păstra o mai mare diversitate genetică, ceea ce, la rândul său, i-ar fi putut ajuta să reziste schimbărilor climatice și să se adapteze.

Oamenii de știință continuă să analizeze informațiile, fiind posibil să descopere alte populații care au rezistat în Africa timp de sute de mii de ani, contribuind în cele din urmă la apariția speciei noastre așa cum o cunoaștem astăzi.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri