Primul pacient care a primit un implant pentru tratarea bolii Parkinson spune că „a renăscut”. „Mi-a schimbat viaţa”

Data publicării:
Marc Gauthier a primit o neuroproteză la Spitalul Universitar din Lausanne.
Marc Gauthier a primit o neuroproteză la Spitalul Universitar din Lausanne. Foto: CHUV

Primul pacient cu boala Parkinson care a primit un implant în coloana vertebrală spune că „a renăscut”, deoarece tratamentul îi permite să meargă pe distanțe lungi și să facă multe alte lucruri de zi cu zi – cum ar fi să se ridice de pe scaun, fără efort, relatează CNN.

Marc Gauthier era obligat până de curând să trăiască doar în perimetrul locuinţei sale, din cauza bolii. Recent, însă, bărbatul de 63 de ani, a primit o neuroproteză la Spitalul Universitar din Lausanne, conţinând un câmp de electrozi plasaţi pe măduva spinării. Combinat cu un generator de impulsuri electrice plasat sub pielea abdomenului său, noul dispozitiv stimulează măduva spinării pentru a-i activa muşchii picioarelor.

„Mi-a schimbat viaţa, pentru că acum sunt independent” a spus pacientul, originar din oraşul francez Bordeaux

„Pot să plec de acasă, să fac diverse treburi. Mă duc chiar şi pe jos”, a adăugat el.

Parkinson este o boală neurologică degenerativă, caracterizată prin simptome precum tremurături, rigiditate şi dificultăţi de echilibru şi coordonare.

Incidenţa acestei boli s-a dublat în ultimii 25 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Estimările de la nivel global indică peste 8,5 milioane de oameni care sufereau de această maladie în 2019.

Gregoire Courtine, unul dintre medicii care au coordonat proiectul, a dezvăluit că impulsurile electrice trimise spre măduva spinării pacientului i-au permis acestuia să meargă precum o persoană care nu are această boală.

„Credem cu tărie că mulţi indivizi ar putea beneficia de această terapie”, a spus Gregoire Courtine, profesor de ştiinţe neurologice la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne (EPFL), Universitatea din Lausanne şi CHUV.

Publicat luni în revista Nature Medicine, studiul coordonat de echipa profesorului Courtine la Centrul de cercetare NeuroRestore, sugerează că tehnologia ar putea fi utilizată pe scară mai largă la pacienţi cu forme avansate de Parkinson, întrucât majoritatea acestor pacienţi suferă din cauza unor probleme grave de mobilitate.

Dave Marver, CEO-ul de la Onward Medical, compania care a proiectat dispozitivul, spune că acesta, deşi este similar cu defibrilatoarele şi instrumentele implantabile folosite în gestionarea durerilor, este unic în ceea ce priveşte abilitatea sa de a viza măduva spinării printr-o cale specifică şi flexibilă, potrivit Agerpres. „Pentru angajaţii din sistemul de sănătate, dispozitivul va arăta şi va fi perceput ca ceva familiar, însă el oferă o terapie care nu există astăzi”, a spus Dave Marver.

Echipa medicului Gregoire Courtine intenţionează să realizeze teste clinice pe alţi şase noi pacienţi anul viitor.

„Prin această terapie, dacă oamenii pot căpăta mai multă încredere şi pot să iasă din casă, să aibă interacţiuni sociale mai bune şi să facă mai multe lucruri, atunci este vorba despre un plus enorm în ceea ce priveşte activităţile lor zilnice şi calitatea vieţii”, a declarat Jocelyne Bloch, chirurgul neurolog care a realizat operaţia pe Marc Gauthier şi care este codirectoare a centrului NeuroRestore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri