Astronomii anunță un fenomen spectaculos: Explozia unei stele va putea fi văzută cu ochiul liber. Când are loc fenomenul

Data publicării:
dexplozie in cosmos, supernova
Foto: Profimedia

Un dans cosmic între două stele situate la o distanţă de aproximativ 3.000 de ani-lumină va sfârși într-o explozie atât de puternică, încât ar putea fi observată cu ochiul liber pe cer timp de mai multe zile, anunță astronomii.

Explozia, un eveniment ce poate fi observat o dată în viaţă în sistemul T Coronae Borealis, va da senzaţia apariţiei unei noi stele, ce străluceşte puternic pe cerul nopţii, înainte de a dispărea din nou pentru alţi 80 de ani, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Dr. Daniel Brown, profesor asociat de astronomie la Universitatea Nottingham Trent din Regatul Unit, a declarat că acest tip de eveniment ceresc se numeşte novă, un fenomen care constă în creşterea rapidă a strălucirii unei stele.

El a spus că nu este uşor de prezis când va avea loc exact evenimentul, însă acesta s-ar putea produce oricând de azi până în luna septembrie.

„Vom avea parte de o surpriză, având parte de o aşa-zisă nouă stea pe cer. T Coronae Borealis nu este, de fapt, o singură stea, ci o stea binară, deci două stele care orbitează una în jurul celeilalte. Ceea ce face ca această pereche să fie specială este că, din când în când, îi creşte enorm strălucirea, devenind vizibilă cu uşurinţă pentru noi”, a declarat Brown.

Cum are loc fenomenul

El a spus că steaua mai masivă dintre cele două este o pitică albă, care „poate îngloba aproximativ aceeaşi masă ca Soarele nostru într-un volum la fel de mare ca cel al Pământului”.

Însoţitoarea sa, o gigantă roşie îmbătrânită, s-a extins şi varsă constant materie spre pitica albă. „La fiecare 80 de ani, (pitica albă) adună suficient material pentru a se aprinde într-o explozie termonucleară, sporindu-şi incredibil de mult luminozitatea”, a explicat profesorul.

„Pentru T Coronae Borealis a sosit timpul pentru o altă astfel de explozie, a cărei luminozitate creşte de la o magnitudine aparentă (m) de 11 - aproape vizibilă cu binoclul pe un cer întunecat - la uimitoarea (valoare de) 2m - comparabilă cu cea a stelelor din Ursa Mare, uşor de observat cu ochiul liber, chiar şi în condiţii de poluare luminoasă”.

În timpul acestui eveniment, T Coronae Borealis va deveni cea mai strălucitoare stea din constelaţia Coroanei Boreale, estompându-se însă treptat după câteva zile.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri