Astronomii au descoperit cel mai luminos obiect din univers – un quasar cu o gaură neagră uriașă care înghite un soare pe zi

Data publicării:
un quasar înghite o stea
Lumina emisă de acest obiect cosmic a călătorit peste 12 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ. Vârsta întregului univers ar fi de aproximativ 13,7 miliarde de ani. Foto: Profimedia Images

Cel mai luminos obiect cunoscut din univers – un quasar de 500 de trilioane de ori mai luminos decât Soarele nostru – se ascundea chiar sub nasul nostru, potrivit cercetătorilor citați de The Guardian.

Oamenii de știință din Australia au detectat un quasar care conține o gaură neagră supermasivă cu o masă de 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui și care înghite o masă echivalentă cu cea a Soarelui în fiecare zi. Este gaura neagră cu cel mai rapid ritm de creștere detectat până acum.

Lumina emisă de acest obiect cosmic a călătorit peste 12 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ. Puterea quasarului, cunoscut drept J0529-4351, a fost confirmată prin observațiile realizate cu Telescopul Foarte Mare din Chile, potrivit BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Profesorul Christian Wolf de la Universitatea Națională Australiană și, totodată, coautor al studiului publicat în revista Nature Astronomy, a spus că nu crede că acest record va fi bătut vreodată.

Lumina este emisă dintr-un „disc de acreție” cu un diametru de 7 ani lumină - o lungime de 15.000 de ori mai mare decât distanța dintre Soare și orbita planetei Neptun.

Discul este locul în care se adună materia care se învârte în jurul găurii negre înainte de a trece dincolo de orizontul evenimentelor – granița care, odată depășită, face ca până și lumina să nu mai poată scăpa.

quasar-ilustrație
Discul de materie care se învârte în jurul quasarului are un diametru de 7 ani-lumină. Foto: Profimedia Images

Când materia se lovește de altă materie în acest disc, evenimentul creează cantități uriașe de lumină și căldură.

„Arată ca celula gigantică și magnetică a unei furtuni cu temperaturi de 10.000 de grade Celsius, cu fulgere peste tot și vânt care bate atât de repede încât ar înconjura Pământul într-o secundă”, a spus Wolf.

„Această furtună are 7 ani lumină, adică este cu 50% mai mare decât distanța de la sistemul nostru solar la următoarea stea din galaxie, Alpha Centauri.”

Cercetătorii sunt surprinși că acest quasar nu a fost descoperit mai devreme și s-au declarat atât „șocați” că un astfel de „loc infernal” există în univers, cât și bucuroși de faptul că au reușit să îl găsească. „Natura nu face lucrurile să fie ușoare, e ceva de genul: 'Aha, aici mi-erai!'”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri