Codul secret folosit de Maria Stuart, regina Scoției, a fost descifrat după 445 de ani. Ce ascund misterioasele ei scrisori

Data actualizării: Data publicării:
scrisoare scrisă de Maria Stuart folosind un cod secret / portret al Mariei Stuart
Cele mai multe dintre cele 57 de scrisori descoperite reprezintă corespondența dintre Maria I și ambasadorul francez în Anglia, Michel de Castelnau de Mauvissière, acestea fiind scrise în timp ce regina Scoției se afla în arest la domiciliu. Colaj foto: Profimedia Images / Twitter

Scrisori secrete scrise de Mary I a Scoției în timpul încarcerării sale la ordinele Reginei Elisabeta I au fost descifrate pentru prima dată după aproape 450 de ani de trei amatori: un specialist în copyright, un profesor de muzică și un inginer de software, potrivit Financial Times. Simbolurile ascunse în mesajele trimise de Maria Stuart dezvăluie, printre altele, informații secrete despre încercările ei de a redobândi tronul Scoției și de a interveni în politică.

Criptografii au dat peste scrisorile reginei Scoției în timp ce vânau documente criptate în arhivele online ale Bibliotecii Naționale a Franței, scrie The Telegraph.

Cele mai multe dintre cele 57 de scrisori descoperite reprezintă corespondența dintre Mary I și ambasadorul francez în Anglia, Michel de Castelnau de Mauvissière, acestea fiind scrise în timp ce regina Scoției se afla în arest la domiciliu în casa din Sheffiled a Contelui de Shrewsbury.

Scrisorile au fost scrise între 1578 și 1584 și se încheie cu doar câțiva ani înainte ca Mary I să fie decapitată pe 8 februarie 1587.

În scrisori sunt detaliate încercările lui Mary de a a-și redobândi tronul și de a-i asigura viitorul fiului ei James, în timp ce negocia eliberarea sa și se implica în politicile de pe continent.

Mary mai vorbește și despre comploturi instigate împotriva ei și se plânge de condițiile grele din captivitate.

cod-secret-maria-stuart
Criptografii au dat peste scrisorile reginei Scoției în timp ce vânau documente criptate în arhivele online ale Bibliotecii Naționale a Franței. Captură foto: Financial Times

Istoricul Dr. Jon Guy, un expert în regina Scoției de la Universitatea Cambridge, a spus că „aceste descoperiri vor fi o senzație literară și istorică. Ele marchează cea mai importantă descoperire despre Mary Stuart, Regina Scoției, din ultimii 100 de ani”.

„Aceste noi documente, însumând în jur de 50.000 de cuvinte, arată că Mary era un analist al afacerilor internaționale isteț și atent”, a mai spus Guy. „Ele îi vor ține ocupați pe istoricii Marii Britanii și ai Europei și pe studenții limbii franceze și a primelor tehnici moderne de criptare pentru mulți ani de acum înainte”.

Scrisorile au fost descoperite de George Lasry, un cercetător IT și expert independent în descifrarea codurilor secrete, Norbert Biermann, pianist și profesor de muzică de la Universitatea de Arte din Berlin și Satoshi Tomokiyo, administratorul site-ului Cryptania și expert în copyright.

Documentele, scrise cu ajutorul unui cod secret cu 219 simboluri, au fost catalogate în mod eronat ca având legătură cu „chestiuni ce țin de Italia”. După ce textul a fost introdus într-un algoritm specializat de spargere a codurilor, cei trei au rămas surprinși să descopere câteva cuvinte în limba franceză.

cod-secret-maria-stuart-2
Scrisorile au fost scrise între 1578 și 1584 și se încheie cu doar câțiva ani înainte ca Mary I să fie decapitată pe 8 februarie 1587. Captură foto: Financial Times

Acele câteva cuvinte, precum „prochain” (următor), „temps” (timp) și „moins” (puțin) le-au oferit indicii despre semnificația simbolurilor utilizate, dar echipa a realizat în curând că cifrul ascundea mult mai multe secrete.

Spre exemplu, un simbol specific era folosit pentru a semnala că litera precedentă ar trebui repetată, în timp ce un altul era folosit pentru a indica faptul că o literă ar trebui ignorată. Un alt simbol reprezenta încheierea unei propoziții.

Simboluri diferite fuseseră folosite pentru părți ale unor cuvinte, precum „que” în „catholiques”, „ant” în „advantage” și „ion” în „persecution”.

Cuvinte frecvente, precum „roy” (rege), „royne” (regină), „monsieur” și „madame” aveau fiecare câte un simbol unic, în timp ce litera „C” se referea la Regele Franței, iar litera „d” la Regele Spaniei.

Pentru a face codul încă și mai greu de descifrat, s-au folosit simboluri comune pentru unele vocale și consoane, precum și simboluri separate pentru substantive care reprezintă nume sau luni.

cod-secret-maria-stuart-3
Documentele au fost scrise cu ajutorul unui cod secret care conține 219 simboluri. Captură foto: Financial Times

„Am mai descifrat coduri secrete ale unor regi și regine în trecut și ele sunt foarte interesante, dar cu Mary, Regina Scoției, a fost remarcabil întrucât aveam atât de multe scrisori nepublicate descifrate și pentru că este atât de faimoasă”, a povestit Lasry.

Mary s-a născut în 1542 și a devenit Regina Scoției după doar șase zile, dar a fost trimisă în Franța la vârsta de șase ani și a fost crescută la curtea regală franceză, căsătorindu-se într-un final cu Francis, moștenitorul tronului Franței.

Cu toate că Francis a devenit rege, acesta a murit la doar un an după ce a venit pe tron, iar May s-a mutat înapoi în Scoția. După moartea celui de-al doilea ei soț, nobilii s-au întors împotriva ei și a fost obligată să fugă în Anglia, unde a fost închisă de Elisabeta I, care se temea că Mary va încerca să o înlocuiască.

Fiind urmașa sorei lui Henry al VIII-lea, Mary avea dreptul de a pretinde tronul Angliei, iar mulți catolici o vedeau pe ea ca fiind regina legitimă, nerecunoscând căsătoria dintre Henry și Anne Boleyn, mama Elisabetei.

Considerată o amenințare prea mare, Mary a trăit în captivitate 19 ani și a fost executată în 1587 la vârsta de 44 de ani pentru implicarea ei într-un complot de asasinare a Elisabetei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri