Sari la conținut

Cum arată cel mai vechi calculator din lume, folosit de greci pentru a „citi viitorul”

Cel mai vechi „computer” din lume a stat îngropat mai bine de 2.000 de ani și a fost descoperit pe coasta insulei Antikythera și recuperat în anii 1900-1901. Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr. iar gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu cel al unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea(cf. Wikipedia).

mecanismul antikythera wiki

Foto: Wikipedia

Pe 17 mai 1902 arheologul grec Valerios Stais a găsit, printre artefactele recuperate dintr-o epavă, Mecanismul Antikythera. Nava romană în care a fost descoperit fusese descoperită doi ani mai devreme, dar Stais a fost primul care a observat bucata de bronz care arăta ca o roată, un dispozitiv „ciudat” care s-a dovedit a fi un „computer” antic.

Mecanismul este un ansamblu complex format din 30 de cheițe și rotițe zimțate, are un cadran pe partea din față, unde combină calendarele zodiacale și solare, în timp ce pe spate formează capturi celeste. Antikythera era folosit pentru a urmări pozițiile planetelor, pentru a prezice eclipsele de lună și soare și chiar a semnalat următoarele Jocuri Olimpice. A fost folosit și pentru cartografiere și navigare. Prin rotirea mânerului ansamblului se pun în mișcare rotițele care, la rândul lor, mișcă limbile ceasului și permit utilizatorului să prezică eclipse și trecerea altor corpuri celeste pe cer.

Potrivit Wikipedia, vreme de peste o mie de ani nu a mai apărut niciun dispozitiv de un asemenea calibru.

Mister încă nerezolvat

De-a lungul vremii oamenii de știință au folosit de diverse tehnici pentru a înțelege mecanismele care compun Antikythera și pentru a reconstrui dispozitivul. Cercetătorii nu au aflat încă cert care era scopul calculatorului antic sau cine se folosea de el dar păstrează speranța că vor recupera mai multe fragmente care le vor permite să răspundă la întrebărilor legate de dispozitiv. 

Mecanismul Antikythera este expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena, însoțit de o reconstituire a sa realizată și donată muzeului de către Derek de Solla Price. Alte reconstituiri sunt expuse la American Computer Museum din Bozeman, Montana, Computer History Museum din Mountain View, California, Children's Museum of Manhattan din New York și în Kassel, Germania.