Gândacul cu al treilea ochi crescut artificial

Data publicării:
scarab-beetle-third-eye-cropped-header_1024

Într-un laborator din Statele Unite există un gândac cu trei ochi. Modificarea a fost provocată de cercetătorii americani care spun că ochiul crescut în mijlocul frunţii este funcţional.

gandacul cu trei ochi
Foto: Eduardo Zattara/Indiana University

Totul a pornit de la o cercetare anterioară făcută tot la Universitatea Indiana. Atunci, experţii au oprit o genă care este implicată în dezvoltarea capului acestui tip de gândac de bălegar. Se aşteptau să nu-i mai apară coarne, dar nu se aşteptau să-i crească un al treilea ochi în locul lor.

Dacă atunci a fost o întâmplare, de data aceasta cercetătorii au mers la sigur. Au vrut să înţeleagă modul în care se dezvoltă aceste organe ectopice. Şi după câteva teste, au observat că noul ochi are aceleaşi tipuri de celule, gene, conexiuni nervoase şi răspunde la fel la stimulii exteriori precum ceilalţi doi.

Cercetarea ne-ar putea ajuta să înţelegem cum se dezvoltă organismele, inclusiv cele umane şi ar putea deschide noi căi spre crearea de organe artificiale pentru transplanturi.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri