Statui în stilul celor care simbolizează Nașterea Domnului au fost găsite la Pompeii, dar arheologii spun că reprezintă un ritual păgân

Data publicării:
Treisprezece statuete în stilul celor care simbolizează Nașterea Domnului au fost găsite în mijlocul ruinelor de la Pompeii.
Treisprezece statuete în stilul celor care simbolizează Nașterea Domnului au fost găsite în mijlocul ruinelor de la Pompeii. Foto: Profimedia

Treisprezece statuete în stilul celor care simbolizează Nașterea Domnului au fost găsite în mijlocul ruinelor de la Pompeii. Experții spun însă că sunt dovezi ale tradițiilor rituale păgâne din vechiul oraș roman, relatează The Guardian.

Sculpturile din teracotă au fost găsite în poziție verticală pe ceea ce era probabil un raft pe holul unei case. în timpul săpăturilor recente din parcul arheologic din sudul Italiei.

Arheologii din Pompeii au spus că reprezentările Nașterii Domnului nu făceau parte din tradiția din orașul păgân, din moment ce acesta a fost distrus de erupția Muntelui Vezuviu în 79 d.Hr., dar cred că relicvele erau folosite ca parte a unui ritual păgân.

Unele dintre piese, care includ figuri umane, par să aducă un omagiu zeiței Cybele și iubirii ei tragice, Attis.

Alte sculpturi înfățișează un cap de cocoș, o migdală, o nucă și un con de pin.

Holul în care au fost găsite figurinele avea și decorațiuni pe pereți.

Sculpturile au fost găsite în apropierea Casei Ledei și a Lebedei, care își ia numele de la o frescă senzuală ce înfățișează mitul grecesc, găsită într-una dintre camerele casei în 2019 și unde au loc în prezent săpături și lucrări de restaurare. Se crede că această casă a aparținut unui comerciant bogat care a vrut să reflecte nivelul său înalt de cultură împodobindu-și casa cu fresce inspirate de mituri.

Ruinele orașului Pompeii au fost descoperite în secolul al XVI-lea și continuă să ofere o nouă perspectivă asupra vieții din orașul antic. La începutul acestei luni, o brutărie înghesuită în care erau închiși și exploatati sclavi a fost găsită ca parte a unei case scoase la lumină în timpul săpăturilor din zona Regio IX a parcului arheologic. Rămășițele a trei victime ale Muntelui Vezuviu au fost găsite într-una dintre încăperile brutăriei.

În luna mai, rămășițele a două persoane despre care se crede că au fost ucise de un cutremur care a însoțit erupția vulcanului au fost găsite în timpul săpăturilor la Insula dei Casti Amanti, sau Insula iubitorilor caști, o zonă a orașului Pompeii formată dintr-un grup de case și o brutărie. Se crede că scheletele au aparținut a doi bărbați de peste 50 de ani.

În iunie, o frescă izbitoare cu o natură moartă, asemănătoare cu o pizza, a fost găsită pe un perete în ceea ce se crede că ar fi fost holul unei case care avea o brutărie în anexă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri