Vulturii își schimbă traseele de zbor pentru a evita zonele de conflict din Ucraina

Data publicării:
vultur in zbor
Vulturii care aveau rute migratoare prin Ucraina și-au schimbat rutele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict. Foto: Profimedia

Vulturii care aveau rute migratoare prin Ucraina și-au schimbat rutele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict, relatează The Guardian.

Datele GPS arată că vulturii nu numai că au făcut ocoluri mari de la începutul invaziei, dar și-au redus și pauzele de odihnă și mâncare sau chiar au renunțat cu totul la ele.

În aceste condiții, păsările au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locurile lor de reproducere și, probabil, au folosit mai multă energie pentru a ajunge acolo, arată un nou studiu.

„Este ca și cum ai alerga la maraton, dar nu faci pauză să bei apă. Și la sfârșit, cineva îți cere să mai alergi 10 kilometri”, a explicat Charlie Russell de la University of East Anglia, coautor al studiului.

Cercetătorii au avertizat că situația ar putea întârzia reproducerea vulturilor, deoarece aceștia au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. La rândul său, acest lucru ar putea afecta șansele de supraviețuire a puilor, deoarece vor avea mai puțină pradă disponibilă atunci când ouăle eclozează.

În studiul publicat în revista Current Biology, Russell și colegii săi au arătat cum au analizat rutele de migrație parcurse de 19 vulturi pătați în timp ce zburau prin Ucraina către zonele de reproducere din sudul Belarusului în martie și aprilie 2022 - la doar câteva săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Cercetătorii au comparat aceste rute de zbor cu alte 65 de migrații făcute de 20 de păsări în 2018-21.

Descoperirile sugerează că vulturii au parcurs în medie 85 de kilometri în plus după invazia rusă în Ucraina. Russell a spus că un vultur anume a adăugat încă 250 de kilometri la traseul său de migrație.

Dacă 90% dintre vulturi au făcut escale în Ucraina înainte de război, doar 32% au făcut acest lucru după invazie, unele locuri fiind evitate cu totul.
Echipa a constatat că cele mai mari abateri de la ruta directă au avut loc acolo unde activitatea militară a fost mai mare.

În timp ce un vultur, poreclit Boroveț, a continuat să zboare prin Kiev, în ciuda luptelor intense, un altul – cunoscut sub numele de Denisa – și-a schimbat ruta după ce a zburat la un kilometru de exploziile de la periferia orașului.

„Războiul are un impact negativ asupra animalelor sălbatice, atât în ceea ce privește obiectivele de conservare, cât și în ceea ce privește suferința animalelor”, spune Josh Milburn, filosof la Loughborough University.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
Digi FM
Fiica cea mare a lui Adrian Mutu a terminat liceul: „Să nu lași pe nimeni să îți spună că nu poți!” Adriana...
Pro FM
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă
Digi FM
Anca Țurcașiu a devenit bunică la 54 de ani: „Sunt cea mai fericită de pe pământ!” Ce nume special va purta...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kate Hudson, mesaj și imagini înduioșătoare, de Ziua Tatălui, pentru actorul Kurt Russell: „Te iubesc, tata...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...