Experții avertizează că „urmează un sezon extraordinar al uraganelor din Atlantic”. Motivul pentru care devin tot mai puternice

Data publicării:
uragan
Odată cu încălzirea climatică uraganele devin mai puternice, alimentate de încălzirea suprafeţei oceanelor. FOTO: Shutterstock

Sezonul uraganelor 2024 din Atlanticul de Nord, care ar trebui să debuteze săptămâna viitoare, se anunţă „extraordinar” şi ar putea include patru până la şapte uragane de categoria 3 sau mai mare, potrivit previziunilor Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA), informează AFP, citată de Agerpres.

„Acest sezon se anunţă extraordinar”, a avertizat joi, cu prilejul unei conferinţe de presă, directorul NOAA, Rick Spinrad. Luând în considerare toate furtunile importante, Agenţia nu a mai prezis niciodată un număr atât de ridicat cu prilejul estimărilor pe care le face în luna mai, a adăugat el.

Aceste previziuni sunt în principal legate de evoluţiile pentru viitor în ceea ce priveşte fenomenul meteorologic La Nina, precum şi în ceea ce priveşte temperaturile foarte ridicate din Oceanul Atlantic, a precizat NOAA.

În total, s-ar putea dezvolta între 17 şi 25 de furtuni cărora le va fi atribuit un nume (cu vânturi de peste 63 de kilometri pe oră), potrivit NOAA. Dintre acestea, între opt şi 13 ar putea deveni uragane (însoţite de rafale cu peste 119 kilometri pe oră), dintre care între patru şi şapte de categoria 3 sau mai mult (cu rafale începând de la 178 de kilometri pe oră).

Fenomenul meteorologic La Nina se dezvoltă în Oceanul Pacific, dar are consecinţe pe întreaga planetă. Fenomenul invers, El Nino, s-a manifestat anul trecut şi are tendinţa contrară de a modera activitatea uraganelor din Atlanticul de Nord.

Sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic se desfăşoară de la începutul lui iunie până la finele lui noiembrie. Aceste uragane se pot dovedi devastatoare atât pe plan material, cât şi în ceea ce priveşte pericolul reprezentat pentru vieţile oamenilor, în special în statele din sudul Statelor Unite.

În 2022, uraganul Ian a devastat Florida, lăsând în urma sa zeci de victime şi provocând doar el pagube de peste 100 de miliarde de dolari.

În general, odată cu încălzirea climatică, uraganele devin mai puternice, alimentate de încălzirea suprafeţei oceanelor, potrivit unor oameni de ştiinţă.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
Digi FM
Fiica cea mare a lui Adrian Mutu a terminat liceul: „Să nu lași pe nimeni să îți spună că nu poți!” Adriana...
Pro FM
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă
Digi FM
Anca Țurcașiu a devenit bunică la 54 de ani: „Sunt cea mai fericită de pe pământ!” Ce nume special va purta...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kate Hudson, mesaj și imagini înduioșătoare, de Ziua Tatălui, pentru actorul Kurt Russell: „Te iubesc, tata...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...