Franța va folosi un sistem de supraveghere video cu AI pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Paris

Data publicării:
Paris, France September 7, 2023 - View Of Paris - View of a CCTV camera with the Eiffel Tower in the background VUE DE P
Sistemul de supraveghere cu AI ar putea fi esențial pentru a contracara un atac precum atentatul cu bombă de la Jocurile Olimpice din Atlanta din 1996. Sursa foto: Profimedia Images

Franța a testat tehnologia de supraveghere video bazată pe inteligență artificială, care va fi implementată în timpul Jocurilor Olimpice, la un concert Depeche Mode, săptămâna aceasta, considerând exercițiul un succes, notează Reuters.

Legislația franceză adoptată în 2023 permite utilizarea supravegherii video cu AI pentru o perioadă de probă, care acoperă Jocurile Olimpice de la Paris, pentru a detecta situații periculoase sau comportamentul uman care amenință securitatea la evenimente desfășurate la scară largă.

Tehnologia ar putea fi esențială pentru a contracara un atac precum atentatul cu bombă de la Jocurile Olimpice din Atlanta din 1996 sau atacul cu un camion de la Nisa din 2016, spun oficialii.

Dar ONG-urile avertizează că tehnologia reprezintă o amenințare la adresa libertăților civile.

Ce este supravegherea video cu AI

Supravegherea video algoritmică utilizează un software pentru a analiza imaginile capturate de camerele de supraveghere video în timp real.

Patru companii - Videtics, Orange Business, ChapsVision și Wintics - au dezvoltat software AI care utilizează algoritmi pentru a analiza fluxurile video care provin de la sistemele de supraveghere video existente pentru a ajuta la identificarea potențialelor amenințări în spațiile publice.

Algoritmii sunt antrenați să detecteze „evenimente” predeterminate și comportamente anormale și să trimită alerte în consecință. Oamenii decid apoi dacă alerta este reală și dacă trebuie să acționeze în urma ei.

Ce caută algoritmii AI

Legea permite ca opt „evenimente” diferite să fie semnalate de software-ul de supraveghere AI în timpul Jocurilor Olimpice, care includ: creșterea numărului de persoane într-o locație, aglomerații anormale, obiecte abandonate, prezența sau utilizarea armelor, persoane care stau întinse la sol, izbucnirea unui incendiu, încălcarea regulilor de circulație.

În cadrul acestor categorii, praguri specifice (număr de persoane, tip de vehicul, sincronizare etc.) pot fi setate manual pentru a răspunde fiecărui eveniment, locație sau amenințare în parte.

Cine va utiliza supravegherea cu AI

Poliția națională și locală, pompierii, agenții de securitate din transportul public vor avea toți acces la supravegherea bazată pe inteligență artificială.

Software-ul dezvoltat de Wintics și testat la concertul Depeche Mode, va fi implementat în regiunea Parisului și în transportul public.

Șeful poliției din Paris, Laurent Nunez, a descris procesul ca fiind în mare parte un succes.

„Totul a mers relativ bine, toate luminile sunt verzi (pentru o utilizare viitoare)”, a spus el.

Se va utiliza recunoașterea facială?

Nu ar trebui. Noua lege franceză continuă să interzică recunoașterea facială în majoritatea cazurilor, iar autoritățile au spus că aceasta este o linie roșie care nu trebuie depășită. Cu toate acestea, militanții pentru drepturile omului sunt îngrijorați de riscuri.

„Software-ul care permite supravegherea video bazată pe inteligență artificială poate activa cu ușurință recunoașterea facială. Este pur și simplu o alegere de configurare”, a declarat Katia Roux de la Amnesty International Franța.

Cadrul legal care reglementează recunoașterea facială a rămas prea neclar, iar garanțiile tehnice și juridice au fost insuficiente, potrivit Amnesty International.

Cofondatorul Wintics, Matthias Houllier, spune că algoritmii software-ului său nu au fost antrenați pentru recunoașterea facială.

„Nu există o metodă de identificare personală în algoritmii noștri”, a spus el. „Este exclus din punct de vedere tehnic”.

Cum va fi protejată confidențialitatea

Ministerul de Interne al Franței a creat un comitet de evaluare pentru a ține sub control libertățile civile pe toată perioada de probă.

Condusă de un oficial de rang înalt din cadrul primului tribunal administrativ al Franței, comitetul mai cuprinde șeful CNIL, patru parlamentari și un primar.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri