Video Imagini în premieră cu roboții gheparzi construiţi de americani

Data publicării:
robot-mini-ghepard-inventat-la-mit

Robotul mini-ghepard este cea mai nouă invenţie a inginerilor de la MIT. Roboţeii aleargă, se rostogolesc şi se joacă cu mingea, iar în viitor ar putea fi folosiţi pentru o multitudine de roluri, inclusiv în situaţii de urgenţă, relatează CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Laboratorul de biomimetică de la MIT, aflat vizavi de curtea Killian Court a creat aceşti mini-gheparzi, roboţi patrupezi alimentaţi de 12 motoare.

Roboţii pot să alerge fără să fie conectaţi la cabluri, controlaţi fiind de cercetători cu ajutorul unei manete. De dimensiunea unui câine de rasă Boston terrier, cu mişcări similare energeticilor căţei, roboţeii care se joacă cu mingea sunt pur şi simplu adorabili.

Unul dintre hobby-urile mele este să privesc filmuleţe cu gheparzi pe Youtube”, spune Sangbae Kim, profesior aosicat la MIT. Inspirat de frumuseţea celui mai rapid animal de uscat de pe planetă, Kim i-a provocat pe doi dintre studenţii săi, Ben Katz şi Jared di Carlo, să creeze un robot care să se mişte la fel de graţios precum felina africană.

Zece ani mai târziu, echipa a produs trei versiuni ale robotului-ghepard mare pe lângă cei trei mini-gheparzi. Spre deosebire de adevăratele feline, a căror viteză maximă este 120 kilometri pe oră, gheparzii robotizaţi aleargă cu doar 15 kilometri pe oră dar au ceea ce Kim numeşte „inteligenţă fizică”.

Oamenii nu realizează cât de dificil este să-ţi menţii echilibrul”, a explicat Kim. Pentru a se menţine în picioare, robotul trebuie să facă 30 de decizii pe secundă. Roboţii lui Kim ar putea, curând, să ajute la livrări, la ajutorarea bătrânilor sau la serviciile de urgenţă.

Echipa continuă să dezvolte micii roboţi – cercetătorii vor să adauge camere în aşa fel încât roboţii să poată merge fără să aibă nevoie de operator. Obiectivul ultim al lui Kim este ca roboţii să ajungă să se mişte de unii singuri, precum animalele de companie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri