Miliroboții medicali. Oamenii de știință au găsit o metodă prin care se pot deplasa mai ușor în interiorul vaselor de sânge

Data publicării:
Atherosclerosis, illustration
Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii chinezi au dezvoltat o strategie de rotaţie pe peretele vasului de sânge pentru miliroboţii magnetici şi fără fir să se deplaseze în amonte în interiorul acestuia, potrivit unui studiu publicat în revista IEEE Xplore, informează agenţia de presă Xinhua, conform Agerpres.

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar aproximativ 80% dintre decesele cauzate de BCV sunt provocate de infarct şi accident vascular cerebral.

În ciuda numeroaselor tipuri de miliroboţi care au fost dezvoltaţi pentru tratamentul minim invaziv al bolilor cardiovasculare, deplasarea împotriva fluxului rapid de sânge rămâne o provocare uriaşă din cauza lipsei capacităţii de a rămâne nemişcaţi şi a rezistenţei mari a fluidelor din sânge.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong au propus o schemă de proiectare a unor miliroboţi simplificaţi şi o strategie de rotaţie pe perete, care este mai uşor de aplicat din punct de vedere clinic.

Proiectarea combinată a arcului eliptic şi a parabolei reduce rezistenţa la fluide a roboţilor cu aproximativ 58,5% în comparaţie cu roboţii convenţionali. Modelul de mişcare pe perete le permite roboţilor să avanseze de-a lungul peretelui vasului de sânge, unde rezistenţa fluidelor este mai mică, reducând şi mai mult rezistenţa cu aproximativ 30,7 procente în comparaţie cu abordarea clasică de a se deplasa prin centrul vasului de sânge.

Pentru a explora potenţialul clinic al noii strategii, cercetătorii asiatici au testat capacitatea de mişcare a robotului în vasele de sânge de porc. Ei au constatat că milirobotul a trecut prin vasele sangvine în 26 de secunde, verificând capacitatea robotului de a se deplasa împotriva fluxului sangvin.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri