În urmă cu 4 ani, Elon Musk și-a trimis propria mașină în spațiu. Unde au ajuns acum automobilul Tesla și șoferul său, „Starman”

Data publicării:
Automobilul „spaţial” şi „şoferul” poreclit „Starman” au fost lansaţi în spaţiu în februariAutomobilul „spaţial” şi „şoferul” poreclit „Starman” au fost lansaţi în spaţiu în februarie 2018e 2018
Automobilul „spaţial” şi „şoferul” poreclit „Starman” au fost lansaţi în spaţiu în februarie 2018. Foto: Profimedia

În urmă cu patru ani, cea mai puternică rachetă spațială din lume, Falcon Heavy a SpaceX, a fost inaugurată. A fost lansată din Florida, având la bord mașina personală al lui Elon Musk. Acum, automobilul Tesla se afă într-o „țară a nimănui” din spațiu, undeva între Pământ și Marte, relatează CNN.

Mașina sport roșie, care avea ca „șofer” un manechin îmbrăcat în costum spațial poreclit „Starman”, are acum o orbită alungită în jurul Soarelui și se deplasează până aproape de orbita lui Marte pentru ca apoi să se apropie iar de orbita Pământului.

Există un site care îi monitorizează călătoria: whereisroadster.com. Conform acestuia, Tesla lui Musk se află acum la aproximativ 376 de milioane de kilometri de Pământ și la aproximativ 320 de milioane de kilometri de Marte. Site-ul folosește datele NASA pentru a urmări mașina.

Starman şi Tesla încheie o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare 557 de zile terestre.

Probabil că automobilul este în mare parte întreg, chiar dacă că a fost lovit de meteoroizi în timpul călătoriei sale prin cosmos, spune Jonathan McDowell, astronom la Centrul Smithsonian pentru Astrofizică de la Harvard.

În ultimii patru ani, mașina a parcurs aproape 3,2 miliarde de kilometri și a făcut aproximativ 2,6 de rotații în jurul Soarelui, conform whereisroadster.com.

Automobilul și Starman au fost lansaţi în spaţiu în februarie 2018 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida, pe post de încărcătură pentru a testa puterea rachetei Falcon Heavy aflată la prima misiune.

Racheta Falcon Heavy este proiectată să amplaseze pe orbita joasă standard a Pământului, la un cost de 90 de milioane de dolari pe lansare, o încărcătură de până la 70 de tone, de două ori mai mult decât capacitatea de ridicare a celei mai puternice rachete existente în flota spaţială americană - Delta 4 Heavy, a companiei rivale United Launch Alliance (ULA), un parteneriat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Co - la un cost cu circa un sfert mai mic, potrivit Space.com.

Zborul demonstrativ a făcut ca Falcon Heavy să intre în istoria misiunilor spaţiale fiind cea mai puternică rachetă operaţională din lume, cu o capacitate de încărcare mai mare decât a oricărui vehicul spaţial care a zburat după Saturn V, racheta care i-a pus pe astronauţi pe traiectoria spre Lună şi a fost retrasă de NASA în 1973, sau după Energia, din epoca sovietică, a cărei ultimă misiune s-a încheiat în 1988.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri