Apple a luat o decizie care va duce la creșterea numărului de programe gratuite

Data publicării:
VALOARE APPLE GETTY

Apple, Microsoft şi Google sunt dependente de relaţia cu programatorii pe care nu îi au în subordine. Aceştia realizează softuri şi aplicaţii pe care le distribuie prin sistemele de operare iOS, Windows şi Android.

Fără aceste aplicaţii, de la simple editoare de texte, până la playere de muzică şi film sau softuri profesionale, telefoanele, tabletele şi calculatoarele care au respectivele sisteme de operare ar fi inutile.

Aşa că Apple, Microsoft şi Google încearcă să nu supere producătorii de softuri. Acesta este şi motivul pentru care Apple a decis să transforme limbajul său de programare Swift într-unul open source.

Prin această decizie, aplicaţii scrise pentru iPhone, iPad şi calculatoarele Mac vor putea fi portate şi pe alte sisteme de operare, cum ar fi Android sau Windows. Ceea ce nu este chiar atât de bine pentru Apple, care are interesul ca acele softuri să fie disponibile doar pe dispozitivele sale, nu şi pe cele ale producătorilor rivali de telefoane, tablete şi calculatoare.

Însă tot mai multe limbaje de programare devin open source, inclusiv cele realizate de Microsoft şi Google.

Ca să nu piardă loialitatea programatorilor, Apple le va permite să lucreze şi pentru alte platforme. Aceasta este una dintre marile tendinţe din industria producătoare de softuri. Pentru utilizatorul de rând, acest nou curent open source ar putea însemna bani economisiţi. Pentru că numărul softurilor gratuite şi performante va creşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri