Avertismentul Google pentru utilizatorii de Android. Instalarea unei aplicații permite hackerilor să preia controlul telefoanelor

Data actualizării: Data publicării:
Man reading email on smartphone
Foto: Guliver/Getty Images

Google a descoperit o vulnerabilitate a sistemului de operare Android, care permite hackerilor să preia controlul asupra telefoanelor. Problema a fost descoperită în urmă cu aproape două săptămâni și nu a fost soluționată încă.

Experții în securitate ai Google au găsit vulnerabilitatea Android în data de 27 septembrie, iar prima dată au comunicat problema la sfârșitul săptămânii trecute. Problema afectează sute de milioane de smartphone-uri care folosesc Android 8 sau versiuni mai vechi. Sunt afectate și telefoane de vârf de gamă, precum Pixel 1 și 2, Huawei P20, Samsung Galaxy S7, S8 și S9, adică unele dintre cele mai populare smartphone-uri care sunt pe piață în prezent.

Reprezentanții Google atrag atenția să pentru a fi exploatată această vulnerabilitate a sistemului de operare este nevoie de o acțiune din partea utilizatorului, adică instalarea unei aplicații. Cu alte cuvinte, atacul nu poate fi declanșat doar prin vizitarea unui anumit site.

Ei au găsit și semne care arată că hackerii deja profită de slăbiciunea Android, ceea ce o face un așa numit exploit "zero-day". Din această cauză, Google a oferit celor din echipa Android doar șapte zile pentru a rezolva problema, înainte de a o face publică. Potrivit celor de la Google, compania israeliană de cyberintelligence NSO Group deja a atacat telefoane folosind această vulnerabilitate sau au vândut informațiile necesare pentru a lansa atacuri. Reprezentanții firmei neagă însă și arată că ei se axează pe dezvoltarea de produse care să ajute serviciile de informații și organizațiile de aplicare a legii să salveze vieți.

Bizar este că vulnerabilitatea era cunoscută de mai mulți ani, iar în decembrie 2017 Google chiar a lansat o actualizare a soft-ului pentru a rezolva problema. Aceasta nu a mai fost însă inclusă și în noile versiuni Android. Acum, Google a dezvoltat o nouă actualizare și i-a notificat pe producătorii de telefoane pentru a o livra utilizatorilor.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri