Sari la conținut

Cubul Rubik, vedetă la Cluj-Napoca. Cel mai tânăr concurent a scos cel mai bun timp

Se numește Martin Fronescu și este unul dintre cei mai buni tineri ai speedcubing-ului din ţară. S-a apucat de acest sport în urmă cu doar un an şi jumătate, dintr-o întâmplare: a primit un cub Rubik de Sfântul Nicolae. La început i s-a părut greu, dar acum reuşeşte să rezolve cubul Rubik în mai puţin de 12 secunde.

Şi ca şi cum simpla rezolvare a cubului nu ar fi suficientă, cei mai buni concurenţi au trebuit să îşi demonstreze talentul legaţi la ochi.

„Proba este destul de grea, având în vedere faptul că trebuie să memorezi fiecare culoare de pe fiecare muchie şi colț al cubului”, explică un concurent, care spune că a reușit să rezolve totuși cubul o dată, din trei încercări, în 6 minute şi 8 secunde.

„După ce îţi vine cubul amestecat într-o cutie, aşa, când eşti pregătit, dai drumul la timp şi ai timp să examinezi cubul. Fiecare muchie este notată cu câte o literă, nu trebuie decât să ţii minte un şir de litere, când sunt pregătit, nu trebuie decât să aplic algoritmul pentru fiecare şir de litere”, explică un alt participant.

Cei 50 de concurenţi au un singur obiectiv - acela de a doborî recordul de 5,55 secunde, stabilit de un olandez.

Celebrul cub a fost inventat în urmă cu patru decenii de maghiarul Erno Rubik şi de atunci este cea mai populară jucărie de pe mapamond. Peste 350 de milioane de cuburi care-i poartă numele au fost vândute până acum în lumea întreagă.