„Micro-înșelatul”. Gesturile mici de pe rețelele sociale asociate cu infidelitatea

Data actualizării: Data publicării:
cuplu suparat despartire inselat cearta
FOTO: Shutterstock

În era digitală, căsniciile se pot termina cu ușurință. Tehnologia ne oferă, prin intermediul rețelelor de socializare, posibilitatea de a interacționa cu ușurință cu persoane necunoscute, sau cu foști parteneri, iar unele gesturi pot stârni gelozie, fiind considerate o formă de infidelitate.

cuplu telefon online inselat
FOTO: Shutterstock

Psihologul Martin Graff, profesor la Universitatea South Wales, spune că, e foarte ușor să fii infidel în era modernă. Chiar dacă este diferit de înșelatul tradițional, consecințele pot fi aceleași.

Micro-înșelatul” este eticheta utilizată pentru a descrie comportamentul dintr-o zonă gri, undeva între interacțiunile prietenoase și infidelitate. Dacă înainte soția trebuia să-și prindă soțul în pat cu o altă femeie, acum este de ajuns ca ea să-i urmărească activitatea online pentru a descoperi infidelitatea, potrivit The Telegraph.

Cercetătorii spun că semnele micro-înșelării pot fi:

  • Atunci când partenerul complimentează o persoană de sex opus online;
  • Trimiterea unor emoji care sugerează aprecierea (exemple: inimi, flori);
  • Salvarea unui contact în telefon sub un nume fals;
  • Adăugarea unui fost partener pe Snapchat sau Instagram în lista de prieteni.

Pe scurt, manifestarea unui interes „digital” pentru o persoană dinafara relației poate constitui micro-înșelare.

Poate fi ceva foarte simplu, precum aprecierea pozelor unei persoane pe Instagram, în mod repetat, sau comentând public pozele cuiva de pe Facebook. Multe dintre relațiile umane s-au mutat online”, afirmă Martin Graff.

Cuplurile iau acum decizii despre ce e acceptat să facă online, lucru care nu se întâmpla acum 10 ani, precizează psihologul.

Alte acțiuni care pot fi considerate forme de înșelat digital includ: verificare des a paginii de Instagram a unei persoane de sex opus sau inițierea unor conversații prin trimiterea mesajelor online fără ca partenerul să știe.

Un studiu din 2015 a demonstrat că trimiterea unor poze pe Facebook sau a unor mesaje private pe rețelele sociale poate stârni gelozie.

Un alt studiu a scos la iveală că discutarea unor informații emoționale și intime online cu o persoană de sex opus poate fi considerată o formă de infidelitate mai mare decât ar fi vizionarea filmelor pentru adulți.

Pe de altă parte, criticii mico-înșelării spun că acest concept îndeamnă oamenii să-și controleze partenerii și să le supravegheze discuțiile pe internet.

Niciodată nu a fost mai simplu să monitorizezi comportamentul iubitului. Sunt atât de multe informații online pe site-uri precum Facebook și Instagram încât nici nu e nevoie să sapi foarte adânc”, precizează psihologul Martin Graff.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri