REVIEW 2.0. Path of Exile a fost lansat pentru PC

Data publicării:
path of exile

Path of Exile este un joc cu vechime, în ciuda faptului că a fost lansat oficial în urmă cu câteva săptămâni. Path of Exile a început ca un proiect creat în Noua Zeelandă, de o mână de fani entuziaşti ai genului action RPG, frustraţi de faptul că nu prea se lansau jocuri de acest gen. După câţiva ani de muncă, jocul a fost anunţat public în 2010. A urmat o perioada lungă de testare în etapa beta şi, în ianuarie anul acesta, etapa beta a fost deschisă publicului. Acum, Path of Exile a fost oficial lansat pentru PC. Şi cel mai important lucru de menţionat este că Path of Exile este complet gratuit.

Path of Exile este un online action RPG. Dacă ai mai jucat jocuri de această natură, precum Diablo, elementele de bază din Path of Exile vor fi foarte familiare. Îţi creezi un personaj, omori monştri, găseşti echipament mai bun, câştigi experienţă, creşti în nivel, îţi îmbunătăţeşti atributele, înveţi abilităţi noi.

Path of exile conţine șase tipuri de personaje din care poţi alege la început - Marauder, Ranger, Witch, Duelist, Templar, Shadow. Există trei mari atribute care determină abilităţile fiecărui personaj: putere, dexteritate şi inteligenţă. Cele șase personaje sunt gândite în jurul acestor atribute, astfel încât să existe un personaj pentru fiecare stil de joc. De exemplu, Marauderul este un personaj bazat doar pe putere, în schimb Shadow combină dexteritate şi inteligenţă. Există şi un al șaptelea personaj, Scion, care este disponibil odată ce ai terminat jocul şi este singurul personaj care are combină cele trei atribute.

Jocul este structurat în stil clasic pentru un action RPG. Există trei lumi, fiecare cu un „orăşel” central de unde poţi procura obiecte şi echipamente, vorbeşti cu alte personaje şi îţi poţi gestiona inventarul. Primeşti „quest”-uri care te trimit peste tot prin lume. Universul jocului este împărţit în secţiuni. Odată ce ai terminat toate quest-urile unei lumi, treci la următoarea. Fiecare secţiune a hărţii este generată la întâmplare, precum în jocurile Diablo, sau mai exact Diablo 2. Din când în când, aceste zone sunt resetate şi harta este rearanjată şi repopulată cu monştri.

Bătăliile sunt activitatea principala din Path of Exile. Majoritatea timpului ţi-l petreci decimând aramate întregi de monştri diverşi. Spre deosebire de alte jocuri, personajele nu au abilităţi sau magii prestabilite. Există bijuterii diverse care pot fi încorporate în echipamentul personajului şi care conferă abilităţi.

Teoretic, orice personaj poate încorpora orice abilitate, dacă are atributele necesare pentru a o utiliza. În rest, bătăliile sunt destul de standard. Ataci inamici, foloseşti abilităţi şi consumi poţiuni.

Toate aceste bătălii rezultă în experienţă pentru personaj şi echipament mai bun.

Personajele primesc experienţă şi cresc în nivel şi aici e al doilea loc în care Path of Exile se distinge de alte action RPG-uri. Atunci când creşti în nivel, primeşti un punct care poate fi investit într-o abilitate pasivă. În Path of Exile există un întreg labirint de abilităţi pasive în care poţi investi. Acesta este, la propriu, o hartă şi, pe măsură ce investești puncte în diverse abilităţi, se deschide calea către noi abilităţi. Teoretic, orice personaj poate avea orice abilitate, dacă poţi ajunge la ea.

Singura diferenţă reală între personaje este punctul de plecare în acest labirint. Dacă vrei o clasă bazată pe dexteritate, mai degrabă vei avea acces la abilităţi pasive bazate pe dexteritate. Aceste abilităţi pot avea un impact divers asupra personajului. Unele au un efect minor şi foarte specific, de exemplu o abilitate care sporeşte şansele de a bloca un atac atunci când ai o armă de tip melee în fiecare mână. Alte abilităţi au un impact mai drastic, dar în general trebuie să parcurgi mai mult din labirint pentru ca acestea să devină accesibile. Acest sistem este destul de intimidant la început şi nu ştii sigur unde să te duci sau în ce abilităţi să investeşti. Dar pentru un începător, care joacă la dificultatea standard, poţi investi fără mari griji deoarece şansele să faci o greşeală iremediabilă sunt destul de mici.

Cei care sunt cu adevărat pasionaţi de teoria şi mecanicile jocului pot găsi un grad foarte mare de personalizare, pentru a crea un personaj foarte specific, folosind diverse abilităţi pasive, în combinaţie cu bijuteriile care conferă abilităţi şi magii speciale. Există deja numeroase ghiduri ample online despre diverse modalități de a-ţi construi personajul, care la dificultăţile mai mari trebuie foarte bine optimizat dacă vrei să supravieţuieşti.

Nu în ultimul rând, ajungem la echipament, principala atracţie a unui action RPG: găseşti echipament mai bun, care te face mai puternic. Cel mai interesant lucru pe care Path of Exile îl face cu sistemul de echipament este eliminarea unei monede de schimb. Diversele echipamente pot fi vândute sau achiziţionate nu pe bani, ci pe alte obiecte speciale. Există o întreagă categorie de obiecte magice care funcţionează ca „monede de schimb”, dar care au şi utilităţi specifice. Aceste obiecte în general ajută la îmbunătăţirea unui obiect sau armă. De exemplu, există obiecte care pur şi simplu îmbunătăţesc o armură. Alte obiecte magice pot transforma obiecte banale în obiecte cu proprietăţi speciale sau să schimbe complet proprietăţiile unui alt obiect. Acest sistem schimbă un pic mentalitatea care stă la baza unor asemenea jocuri. Dacă în Diablo căutăm doar echipament rar şi performant, Path of Exile te antrenează să-ți şi confecţionezi echipament. Aşa că poţi găsi o sabie normală, dar care are multe locuri pentru bijuterii și că poţi încerca să transformi acea sabie într-una magică, deci nu mai eşti neapărat la mila obiectelor pe care le găseşti în lume, deşi adesea acestea sunt cele mai performante. Problema cu acest sistem este că poate deveni un pic enervant să stai să gestionezi o sumedenie de obiecte şi echipamente având în vedere că nu există un sistem monetar centralizat. Iar dacă vrei să procuri sau să vinzi obiecte altor jucători, trebuie să faci acest lucru prin intermediulc chat-ului din joc sau pe forumuri deoarece nu există o casă de acţiuni care să permită vânzarea de obiecte. Dacă vrei cu adevărat să ai parte de cel mai performant echipament, atunci trebuie să investești ceva timp pentru a găsi combinaţiile optime, având în vedere că jocul îţi oferă atât de multe posibiltiati.

Ca orice alt action RPG, adevarata distracţie vine din componenta online. Dacă ai ocazia să juci cu un prieten sau cu un grup de oameni, atunci aceasta e modalitatea cea mai bună de a bucura de Path of Exile. Şi probabil nu va fi greu să-ţi convingi anturajul să încerce jocul, având în vedere că e disponibil gratuit. Path of Exile a fost oficial lansat recent, dar dezvoltatorii au promis că vor susţine în continuare jocul cu conţinut nou.

Şi acum ajungem la partea financiară. Da, Path of Exile este free-to-play, dar întrebarea reală este ce tip de conţinut este disponibil pentru vânzare? Din fericire, nimic din Path of Exile nu este pay-to-win. Tot ceea ce poate fi cumpărat în joc cu bani reali nu ţine de gameplay în sine. Poţi cumpăra mai multe spaţii pentru personaje, deşi jocul îţi oferă destule. Sau mai mult spaţiu în depozit, în caz că vrei să stochezi mai multe obiecte. Mai poţi cumpăra efecte speciale, care schimbă aspectul unor vrăji sau atacuri, sau animale de companie care nu fac nimic. Nu există nimic de vânzare care să altereze gameplayul sau să dea cuiva un avantaj în baza faptului că a cheltuit bani. Jocul este disponibil gratuit şi poate fi jucat la nesfârşit fără să cheltui vreodată vreun ban şi fără să simţi că e o experienţă limitată. Dar dacă vrei să susţii dezvoltatorii, atunci poţi cumpăra ceva, deşi jocul nu te bate niciodată la cap să faci cumpărături.

Path of Exile are deja o comunitate destul de mare şi foarte fidelă, uneori poate fanatică. Există numeroase ghiduri şi forumuri pentru cei care vor să găsească sau să discute strategii. Iar cu siguranţă Path of Exile are destulă profunzime în flexibilitate încât dacă vrei să storci jocul de tot ce are de oferit, atunci te va ţine ocupat destul de mult. Dacă eşti genul care vrea doar un action RPG ca să se mai relaxeze din când în când, atunci Path of Exile te va ţine distrat câteva zeci de ore bune, cât să termini campania la dificultatea normală. Path of Exile are hibe, dar într-o piaţă dominată de Diablo şi Torchlight, reuşeşte să se distingă şi să ofere ceva aparte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri