VIDEO. Deepfake cu Tom Cruise, viral pe TikTok. Cum a fost produs clipul fals cu vedeta de la Hollywod

Data publicării:
cruise 2

Mai multe clipuri deepfake în care Tom Cruise e personajul principal fac senzație pe Internet. Au fost lansate pe platforma TikTok și îl prezintă pe actor în diverse ipostaze. Numai că cel pe care-l veți vedea în continuare nu e vedeta de la Hollywood, ci creația unui expert în efecte speciale, care imită înfățișarea, gesturile și vocea lui Tom Cruise. Iar totul readuce în atenție fenomenul numit „deepfake”, tehnologie folosită cu succes inclusiv pentru generarea și promovarea de ştiri false.

Salutare, TikTok! Aveți ceva împotrivă să fac puțină mișcare? Cred că înăuntru e gumă de mestecat... E incredibil! Cum de nu mi-a spus nimeni până acum că înăuntru e gumă de mestecat? Incredibil!...”, spune falsul Tom Cruise, referindu-se la o acadea.

Lucian Mândruță, jurnalist DigiFM: Noi în România suntem obișnuiți cu deepfake-ul. La noi este produs de foarte multă vreme. Nu se folosesc fețele altora, se folosesc fețele unora dintre colegii noștri, nu dăm nume, sau unora dintre comentatorii politici din viața politică românească. Chiar cu fața lor livrează fake, fake, fake de la un capăt la altul al emisiunilor pe care le urmăresc unii dintre compatrioții noștri.

Deepfake-ul ăsta... prin care îți pui o față... eu cred că noi suntem la nivelul următor, în care ai mai multe fețe și toate sunt ale tale. Ar trebui oamenii ăștia care produc așa ceva să vină în România, să se informeze, să vadă cum se face cu adevărat.

Deepfake-ul dă dependență. Este exact ca zahărul, ca nicotina, câteodată ca alcoolul. Sunt bazate pe emoționalitate intensă, te fac dintr-o dată să simți ceva.

Fake news-ul este un drog pentru conștiința umană și a ajuns să fie consumat tocmai că a dat atâta dependență.

Minciunile astea nu sunt construite așa de amorul artei, ca să ne facă să ne simțim prost, sau să ne simțim timorați sau speriați. Ele sunt construite ca să fie transformate în arme de niște grupări propagandiste care au niște ținte clare.

Urmăriți discuția completă în materialul video.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri