„Misterul din 1952”. Trei stele au dispărut de pe cer și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ele

Data actualizării: Data publicării:
imagine cu cerul pe timp de noapte
În 1952, trei stele au dispărut de pe cer. FOTO: Shutterstock

Pe 19 iulie 1952, Observatorul Palomar efectua un studiu al cerului. Una dintre misiunile acestuia era să fotografieze aceleași regiuni ale cerului, pentru a ajuta la identificarea unor corpuri cerești, precum asteroizii, însă într-o oră, trei stele dispăruseră, transmite Science Alert.

În jurul orei 20:52 în acea seară, a fost surprinse trei stele, care formau un grup, ele fiind destul de strălucitoare.

La ora 21:45, aceeași regiune de cer a fost fotografiată din nou, dar de data aceasta cele trei stele nu mai erau. În mai puțin de o oră dispăruseră complet.

Stelele nu dispar, pur și simplu. Ele pot exploda sau pot experimenta o scurtă perioadă de strălucire, dar nu dispar. Și totuși, dovada fotografică era acolo. Cele trei stele sunt clar în prima imagine și în mod clar nu în cea de-a doua. Însă, experții au mai multe teorii cu privire la ceea ce s-ar fi putut întâmpla.

Presupunerea este că trebuie să se fi estompat brusc, dar chiar și acest lucru este greu de acceptat. 

Ce ar putea face ca stelele să se estompeze atât de repede?

O idee este că nu sunt trei stele, ci una. Poate că s-a întâmplat ca o stea să strălucească pentru o perioadă scurtă de timp, cum ar fi o explozie de unde radio rapidă dintr-un magnetar. În timp ce acest lucru s-a întâmplat, probabil că o gaură neagră a trecut între ea și Pământ, afectând lentila camerei și făcând să pară că sunt trei.

Problema cu această idee este că un astfel de eveniment ar fi extrem de rar, dar alte imagini fotografice realizate în anii 1950 arată dispariții rapide similare ale mai multor stele. 

O altă ipoteză este că nu erau deloc obiecte. Observatorul Palomar nu este prea departe de deșerturile din New Mexico, unde au avut loc teste de arme nucleare. Praful radioactiv din teste ar fi putut contamina obiectivele, creând pete luminoase pe unele imagini și nu pe altele.

Având în vedere disparițiile similare observate pe alte plăci fotografice din anii 1950, acest lucru pare foarte posibil.

Momentan, niciuna dintre ipoteze nu s-a confirmat, așa că această dispariție rămâne un mister.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri