Sari la conținut
News Alert

Avertizare meteo: Cod portocaliu de inundații

ACTUALIZARE 14.28: Meteorologii au emis un cod portocaliu de inundații pentru opt județe. Sunt vizate regiunile de vest și nord-vest, iar avertizarea este valabilă până mâine la ora 16.00. 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor (INGHA) a emis codul portocaliu, valaibil de astăzi de la ora 20.00m până mâine la ora 16.00 pe râurile din următoarele bazine hidrografice: Vişeu , Someşul Mare, Barcău superior, Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb și Arieș. Astfel, sunt afectate județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj și Arad.

De asemenea, a mai fost emis un cod galben de inundații începând de astăzi de la ora 18.00, până miercuri la ora 06.00 pe e râurile din bazinele hidrografice: râul Tisa (la intrarea în ţară), Vişeu, Iza, Tur (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someş (judeţele Bistriţa Năsăud, Sălaj, Maramureş, Cluj şi Satu Mare), Crasna (judeţele Salaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara), Arieş (judeţele Cluj şi Alba), Bega amonte s.h. Făget, Bistra şi alţi afluenţi ai Timişului superior aferenţi sectorului aval Teregova-amonte Lugoj din judeţele Caraş Severin şi Timiş.


În următoarele două săptămâni vremea se va răci treptat, după ce astăzi s-au înregistrat și 17 grade în Banat. Astfel, vremea se va răci în mod special după 14-15 ianuarie, interval de la care sunt estimate și precipitații în toate regiunile, la început sub formă de ploaie, ulterior predominând ninsorile, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Totuși, în multe zone din vest, centru şi sud-est a fost cea mai caldă dimineaţă de 11 ianuarie din ultimii 55 de ani. Mai mult, la ora 12.00 sunt 17 grade Celsius la Oraviţa în Banat. Responsabilă pentru aceste temperaturi este o masă de aer cu caracteristici tropicale. Această masă de aer cald a adus temperaturi de peste 15 grade Celsius în vestul țării.

Însă, meteorologii avertizează că vremea nu va rămâne așa călduroasă. Temperaturile vor scădea treptat, iar de joi nu vor mai depăși 10 grade.

Astfel, în Banat, valorile termice diurne vor fi în scădere treptată până în jurul datei de 18 ianuarie, dar totuși, în prima parte a intervalului, vremea se va menține caldă, cu medii ale maximelor de 11-13 grade. Spre sfârșitul primei săptămâni vremea va deveni rece, cu o medie a temperaturilor diurne în jurul valorii de 4 grade, iar în a doua săptămână valorile termice vor crește ușor, se vor apropia de cele normale specifice perioadei, iar media regională se va situa în jurul a zero grade. De asemenea, minimele termice vor fi în scădere în prima săptămână, de la medii de 4-6 grade până la valori situate, în medie, în jurul a 9 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, minimele nocturne se vor încadra între 12 și 8 grade. Temporar, vor fi precipitații mai ales în primele zile ale intervalului, precum și în jurul datei de 15 ianuarie. Până pe 13 ianuarie va ploua, apoi treptat vor predomina ninsorile.

În Crișana, până spre mijlocul primei săptămâni de prognoză vremea se va menține caldă, cu o medie a maximelor situată în jurul valorii de 8 grade. Ulterior, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel încât, în jurul datei de 17 ianuarie, media regională va fi cuprinsă între 6 și 4 grade. În a doua săptămână de prognoză, valorile termice diurne vor crește ușor, se vor apropia de cele normale specifice perioadei, iar media maximelor se va situa în jurul valorii de 2 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi în scădere semnificativă până la începutul celei de-a doua săptămâni, de la valori de 2-4 grade, până la 12...-10 grade, în medie. Spre sfârșitul intervalului, vor fi temperaturi nocturne situate în jurul a 8 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în fiecare zi. La început va ploua, în jurul datei de 15 ianuarie precipitațiile vor fi mixte, apoi, trecător, va ninge slab.

În Transilvania, la începutul intervalului de prognoză vremea se va menține caldă pentru această perioadă a anului, deși temperatura aerului va scădea ușor de la o zi la alta. Valorile maxime diurne vor coborî de la 9-10 grade în prima zi spre 2 grade în 14 și 15 ianuarie, pentru ca, ulterior, procesul de răcire să se accentueze, iar în intervalul 17-21 ianuarie nu se vor mai depăși 7 până la 6 grade la amiază, mediat pe întreaga regiune. Ulterior, maximele vor crește treptat, spre valori normale pentru ultima decadă a lunii ianuarie, de aproximativ 2 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, fiind în scădere de la 2-3 grade, în primele nopți, spre 15 grade în jurul datei de 19 ianuarie, pentru ca apoi să crească treptat până la 10 grade, în medie, în ultima noapte. În primele două zile ale intervalului de prognoză vor predomina ploile, apoi vor fi precipitații mixte, iar după data de 15 ianuarie va ninge local și temporar, dar mai important cantitativ în jurul datelor de 15 și 19 ianuarie.

În Maramureș, până pe 15 ianuarie, media valorilor termice diurne se va menține pozitivă, dar va fi în scădere de la 7-8 grade spre 2 grade. După această dată, vremea va deveni rece, cu medii ale maximelor, la începutul celei de-a doua săptămâni, la 8 și la 6 grade. Apoi, deși valorile termice diurne vor crește ușor, la sfârșitul intervalului media acestora nu va depăși 2 grade. Temperaturile minime vor scădea semnificativ până la începutul celei de-a doua săptămâni de la 2 grade până la 14 spre 12 grade, în medie. Către sfârșitul intervalului, media valorilor minimelor se va situa în jurul a 10 grade. Temporar, se vor semnala precipitații, mai ales în prima săptămână. În primele două zile va ploua, izolat mai însemnat cantitativ, iar ulterior, odată cu răcirea vremii, vor predomina ninsorile, slabe cantitativ.

În Moldova, în primele două zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menține caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 9-10 grade, în timp ce media minimelor la scara întregii regiuni, pozitivă, va fi între 1 grad și 3 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scădere treptată, astfel încât, în intervalul 17-19 ianuarie, maximele diurne nu vor mai depăși 6 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 13 și 12 grade. După această dată și până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile vor crește spre valori apropiate de cele climatologic normale, de zero grade, ziua, și aproximativ 8 grade noaptea, în medie. Probabilitatea pentru precipitații mixte va fi mai mare în intervalul 15-17 ianuarie, apoi va ninge pe arii mai restrânse.

În Dobrogea, în primele zile ale perioadei de prognoză, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 12-13 grade și a celor minime între 4 și 6 grade. După data de 13 ianuarie, va avea loc un proces de răcire, astfel încât, în jurul datei de 19 ianuarie, vremea va deveni rece, cu valori diurne ce nu vor mai depăși, în medie, 5 grade și temperaturi nocturne de aproximativ 9 grade. Apoi, regimul termic va crește ușor și treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic la sfârșitul intervalului de prognoză, când se vor înregistra, în medie, zero grade pe timpul zilei și 6 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitații, mixte la început, apoi predominant ninsori, va crește din data de 15 ianuarie, iar în intervalul 15-18 ianuarie cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

În Muntenia, vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile ale intervalului, cu maxime de 12-14 grade și minime de 4-6 grade, după care va intra într-un proces de răcire accentuată. În jurul datei de 18 ianuarie, mediile diurne vor fi de aproximativ 5 grade, iar cele nocturne de 9 grade. După această dată, tendința va fi de încălzire treptată, iar la sfârșitul intervalului de prognoză valorile termice se vor apropia de cele normale din punct de vedere climatologic: în jur de zero grade ziua și între 6 și 4 grade noaptea. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, ploi la început, apoi predominant ninsori, va fi mai mare în intervalul 15-19 ianuarie.

În Oltenia, în primele zile ale ale intervalului va fi mult mai cald decât în mod obișnuit la această dată, iar media temperaturilor maxime va fi de 9-11 grade și a celor minime între 2 și 3 grade. Începând cu data de 13 ianuarie, vremea va intra într-un proces de răcire, iar în intervalul 18-21 ianuarie, când va fi cel mai frig, valorile diurne nu vor mai depăși, în medie, 4...-3 grade, iar cele nocturne vor coborî ușor sub 10 grade. Până la sfârșitul intervalului de prognoză, regimul termic va crește treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic în a doua decadă a lunii ianuarie și se vor înregistra, în medie, zero grade ziua și 8 grade noaptea. Vor fi posibile precipitații aproape în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare în intervalul 15-20 ianuarie, atunci când vor predomina ninsorile.

La munte, în prima săptămână, vremea se va răci accentuat. Astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii diurne de 6-7 grade și nocturne de aproximativ zero grade, iar pe 18 și 19 ianuarie se vor înregistra 12 grade pe timpul zilei și 18 grade noaptea. Regimul termic va marca o creștere treptată, iar la sfârșitul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 6 și 4 grade și a celor minime se va situa în jurul a 12 grade. În prima zi se vor semnala precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, apoi va ninge, cu o probabilitate mai mare și mai abundent, în intervalele 11-14 ianuarie, respectiv 15-18 ianuarie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Pe aceeași temă