Eclipsă totală de Lună. Punctul maxim în România a fost la ora 7:12

Data actualizării: Data publicării:
Supermoon Eclipse Visible In Skies Over California
Foto: Guliver/Getty Images

Un fenomen spectaculos a putut fi observat noaptea trecută, acolo unde a fost senin. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, a avut loc așa-numitul fenomen „SuperLuna sângerie a lupului”, o combinaţie între o eclipsă totală de Lună şi o SuperLună, care a fost vizibil în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi puţine regiuni din Asia. Fenomenul a început la ora 4:36, ora României, iar maximul s-a produs luni dimineaţă, la ora 7:12, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. 

eclipsa - vasile urseanu
Foto: www.astro-urseanu.ro

ACTUALIZARE luni 21 ianuarie, ora 9:00. „Luna sângerie a lupului" - denumirea spectaculoasă a eclipsei totale de lună din această dimineaţă - a trecut de punctul său maxim. Luna a ieşit din umbra Pământului. Inedit este faptul că s-a întâmplat acest lucru în timp ce apunea. Din păcate, din cauza norilor şi a ceţii, eclipsa totală a putut fi văzută în foarte puţine locuri din România, iar următoarea eclipsa vizibilă în țara noastră va avea loc abia peste doi ani.

GALERIE FOTO. Imagini spectaculoase cu „SuperLuna sângerie a lupului”

Acest fenomen astronomic „ne trezește la minte pe toți, adică ne face să înțelegem că legile Universului sunt cogonoscibile, putem cu toții să pricepem cum se petrec lucrurile în această mecanică a cerului, care este absolut perfectă”, spune Alexandru Mironov. El a dezvăluit că o echipă de pasionați români a mers la Câmpulung, unde cerul a fost descoperit, și a filmat fenomenul. „Este un fenomen foarte interesant, spectaculos, sper ca imaginile lor să fie bune și confirmă încă o dată faptul că stăpânim legile naturii, în sensul că le înțelegem”, a spus Alexandru Mironov, luni dimineața, la Digi24.

Urmăriți LIVE eclipsa aici: timeanddate.com

Luna va intra complet în umbra Pământului luni, la ora 07:12, ora României, când se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproximativ o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat, în România, pe jumătate, până în jurul orei 8:00, Luna apunând când încă este eclipsată, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la ora 4:36, când Luna va intra în penumbra Pământului, însă schimbări pe discul acesteia vor putea fi remarcate de când începe să intre în umbră, adică începând cu ora 5:34. La acel moment, satelitul natural se va afla înspre vest la 20 de grade înălţime faţă de orizont. Faza de totalitate, când discul Lunii va fi mai întunecat decât de obicei, va începe la ora 06:41 şi va avea maximul la ora 07:12. Această fază se va încheia la ora 07:43.

Toate aceste faze vor fi vizibile în România, cu Luna aflată foarte aproape de orizont.

Citiți și:  Eclipsa pe care o vei putea vedea din tramvai luna aceasta

Ieşirea din umbră va începe la ora 08:51, când Luna se află sub orizont, iar eclipsa se va sfârşi la ora României 9:48.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc peste doi ani, la 26 mai 2021.

În timpul evenimentului, timp de o oră, Luna va avea o culoare roşiatică şi va părea puţin mai mare decât de obicei. Termenul  de„Lună sângerie” vine de la nuanţa roşie pe care pare să o aibă Luna în timpul eclipsei. În timp ce ea trece prin dreptul Pământului, planeta noastră blochează aproape toată lumina solară ce cade pe Lună. Singura lumină care ajunge este difractată de atmosfera terestră, rezultând astfel culoarea roşiatică.

Citiți și:  Cele mai spectaculoase fenomene astronomice vizibile din România în 2019

Ce înseamnă SuperLună

Termenul de „SuperLună” are de-a face cu dimensiunea pe care satelitul natural al Pământului pare să o aibă. În timpul eclipsei lunare, Luna se va afla la distanţa cea mai mică faţă de Pământ, părând astfel mai mare. 

Potrivit time.com, termenul de „Luna lupului” vine de la numele pe care unele grupuri de amerindieni le dau eclipselor de Lună care au loc de-a lungul unui an. Cea din luna ianuarie a fost numită aşa pentru că „în timpul iernii geroase, cu zăpezi mari, haitele de lupi urlă flămânde la marginea satelor indiene”.

Luna plină din ianuarie este numită şi „Luna Veche” sau „Luna de după Yule”.

Supermoon Eclipse Visible In Skies Over Las Vegas
Foto: Guliver/Getty Images

Potrivit National Geographic, ea va fi vizibilă în America de Nord, de Sud, Islanda, Groenlanda, părţi din vestul Europei şi Africii. Oamenii din Europa şi Africa de Est vor putea să vadă o eclipsă parţială.

Mai multe site-uri, precum timeanddate.com, vor transmite live fenomenul.

Mecanismul eclipselor de Lună se explică prin faptul că Pământul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră, precum şi unul de penumbră. Luna, la rândul său, neavând lumină proprie, de fiecare dată când pătrunde în umbra Pământului, nu mai este luminată. După modul cum Luna intersectează, parţial sau total, fie conul de umbră, fie doar pe cel de penumbră, va avea loc o eclipsă de Lună, parţială sau totală, prin umbră sau prin penumbră. Când Luna dispare aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roşie închisă, avem o eclipsă totală de Lună.

De ce sunt importante eclipsele de Lună

Eclipse de Lună au loc de cel puţin două ori pe an şi se produc întotdeauna la faza de Lună Plină (LP), atunci când Soarele este în opoziţie cu Luna.

A doua eclipsă de Lună din acest an va fi parţială, se va produce pe 17 iulie şi va fi vizibilă din ţara noastră.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei şi altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem „citi” particularităţile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că cele două corpuri cereşti erau mâncate de vârcolaci. 

(surse: Agerpres, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri