Plan. Peste 2.000 de urşi din România vor fi ucişi în următorii 10 ani

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_741420502

Ministerul Mediului propune uciderea a peste două mii de urşi bruni, adică o treime dintre cei existenţi ar trebui ucişi în următorii zece ani pentru a ajunge la un număr "optim".

Strategia Ministerului Mediului este pusă în dezbatere publică. România e în prezent ţara europeană cu cea mai numeroasă populaţie de urşi, estimată la 6.500 de exemplare, dar specialiştii din minister consideră că nu ar trebui să fie mai mult de 4.000. Altfel, se arată în strategie, vom avea în continuare animale care vin peste oameni, în oraşe, sau urşi care atacă fermele şi stânele ciobanilor.

Planul prevede şi relocarea unor familii întregi de urşi, acolo unde aceştia fac probleme, dar şi despăgubirea celor cărora urşii le-au trecut pragul. Ministerul va stabili anual câte exemplare pot fi împuşcate, dar şi în ce zone.

Organizaţiile de mediu se opun deja planului şi spun că, de fapt, se dă drumul la o vânătoare de trofee, în condiţiile în care urşii reprezintă o specie protejată. În plus, ar trebui luate măsuri pentru ca oamenii şi urşii să coexiste şi să se intervină punctual, doar atunci când nu mai există alte soluţii, pentru eliminarea urşilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri