Agent Green: Ministrul Mediului şi-a pierdut complet minţile. Ştie că 426 de urşi vor ataca oameni anul acesta și îi împușcă fix pe ăia

Data publicării:
urs brun in padure
Statul dă bani pentru a ține urșii la distanță. Foto: Guliver/GettyImages

Agent Green a reacţionat, miercuri, după ce ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că anul acesta vor fi majorate cotele de prevenţie în cazul populaţiei de urs. „Nu poți să dai o lege prin care să anticipezi că în următorul an vor fi 426 de urși care vor ataca oameni și să îi împuști preventiv exact pe aceia”, a transmis organizaţia, adăugând că ministrul „şi-a pierdut complet minţile”.

„Ministrul Mediului şi-a pierdut complet minţile. Ştie că 426 de urşi vor ataca oameni în următorul an şi a anunţat azi că va da ordin să fie ucişi preventiv. Individul nu a făcut nimic pentru a proteja habitatul ursului şi aşezările omeneşti şi este doar un instigator la ucidere şi demonizarea speciei”, a transmis organizația Agent Green într-o postare pe Facebook.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că „decizia ministrului este strict pentru sponsorii lui şi a celor care ar urma să îl voteze la anul să ajungă preşedinte al Consiliului Judeţean Hargita”.

Agent Greea a lansat o petiţie pentru salvarea urşilor care ar urma să fie vizaţi de ordinul de ministru.

„Anunțul ministrului mediului de a ucide planificat 426 de urși este faliment moral și științific. Vânătoarea de trofee trebuie interzisă sub orice formă și definitiv. Un ministru a interzis acest masacru în 2016, iar altul vine acum li satisface industria trofeelor de vânătoare.

Trebuie închise prin lege toate portițele care astăzi sunt deschise. Când s-a făcut dovada că un urs a devenit agresiv și a atacat nejustificat oameni atunci acesta trebuie dus la un sanctuar pe care statul ar trebui să îl creeze. Soluția letală nu mai este în linie cu majoritatea societății din România. Nu poți să dai o lege prin care să anticipezi că în următorul an vor fi 426 de urși care vor ataca oameni și să îi împuști preventiv exact pe aceia. La fel cum nu poți face același lucru pentru oameni. Nici măcar pentru aceia care apasă pe trăgaci să ucidă animale din pură plăcere. Pentru că nu este nimeni Dumnezeu să decidă cine să moară și cine să trăiască, fie el un urs mare pentru trofeu sau unul mai pricăjit”, a mai transmis organizația.

Ministrul Tanczos Barna a anunțat miercuri o cotă de intervenție asupra urșilor bruni de 426 de exemplare. Asta înseamnă că 426 de urși pot fi uciși într-un sezon de către asociațiile de vânători.

„Au murit prea mulți oameni, am plătit prea mulți bani pentru despăgubiri. Atacurile se înmulțesc, interacțiunea om-urs generează prea multe conflicte. Obligația noastră este să apărăm viața umană și bunurile create de om”, a declarat ministrul.

Acesta susține că valoarea pagubelor și numărul lor și al atacurilor au crescut anual, astfel că „e nevoie de o acțiune preventivă, nu de o acțiune ulterioară”.

Anul trecut, aceste cote au fost de 140 de exemplare, din care în cursul anului au fost recoltate peste 70 de exemplare, numărul crescând la 89 de exemplare până în prezent. Documentul va fi pus curând în consultare publică.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri