Racheta care a făcut o gaură în atmosfera superioară a Pământului

Data publicării:
falcon 9

O rachetă Falcon 9, produsă de compania SpaceX a lui Elon Musk, a făcut o gaură în atmosfera superioară a Pământului. Specialiştii spun însă că nu ne-a afectat nici pe noi, nici planeta.

De regulă, rachetele urmează o traiectorie curbată ca să reducă efectele gravitaţiei. Dar pentru că în august anul trecut Falcon 9 avea o încărcătură foarte uşoară, adică un satelit de 500 de kilograme, a zburat aproape vertical. A provocat o undă de şoc care a pătruns prin ionosferă şi a lăsat o gaură de aproape 900 de kilometri diametru.

Specialiştii spun că efectul nu a fost permanent, pentru că aceasta s-a refăcut complet după aproximativ trei ore şi nu a avut consecinţe negative grave. Dar, dacă astfel de lansări verticale ar avea loc mai des, ar produce mici furtuni electromagnetice care ar influenţa şi telecomunicaţiile, şi semnalul GPS, abaterea fiind chiar și de 20 de metri.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri