Sari la conținut

Scurgere de amoniac pe Stația Spațială Internațională

Stația Spațială Internațională / FOTO: Facebook

Echipajul de pe ISS este în siguranţă, însă astronauţii au fost nevoiţi să izoleze unitatea contaminată şi să se refugieze în modulul rusesc din structura ISS. Specialiştii de la Centrul de control Houston se vor consulta cu astronauţii de la bordul staţiei şi vor decide împreună felul în care vor acţiona în continuare.

Incidentul s-a produs miercuri, în jurul orei 11.44 GMT. Astmosfera de pe ISS, în afara segmentului izolat, a rămas stabilă.

Concentraţia de substanţe poluante din aerul respirat de astronauţii de pe ISS s-a menţinut la niveluri acceptabile.

"Siguranţa echipajului a fost asigurată printr-o acţiune promptă efectuată în colaborare de astronauţii americani şi ruşi, ca şi de specialiştii de la centrele de control aflate la Houston şi la Moscova", a declarat directorul Centrului de control al misiunilor spaţiale din Rusia, Maksim Matiuşin, potrivit Mediafax.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.