VIDEO. Cum arată o zi din viața unui șofer care transportă alimente peste ape înghețate, în inima sălbăticiei siberiene

Data actualizării: Data publicării:
kamaz

Un alb orbitor cât vezi cu ochii la primele ore ale dimineții. Un imperiu sălbatic de zăpadă și gheață flancat de zidurile munților. Siberia în toată magia ei aspră, cu ținuturi ce nu pot fi traversate decât la bordul unor „mamuți” pe patru roți fabricați în Tatarstan – celebrele camioane Kamaz.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În fiecare iarnă, talerul arctic al Rusiei devine un vast deșert de gheață, iar aprovizionarea cu alimente a comunităților din aceste locuri se dovedește a fi o reală odisee.

Undeva, pe aceste meleaguri siberiene orientale, există un drum numit Autostrada de Gheață. Șoseaua șerpuiește ca o venă prin Republica Saha, poreclită Polul Frigului, cu temperaturi de până la -60 de grade celsius, iar o călătorie de aprovizionare a acestui teritoriu poate dura până la 12 zile.

Republica Saha – sau Iacuția - este cea mai mare entitate subnațională din lume, de cinci ori peste mărimea Franței.

RFE/RL a documentat într-un reportaj video cum decurge o expediție alimentară peste ape înghețate pe distanța Iakuțk (capitala Republicii Saha) – localitatea Belaya Gora, de pe malul drept al râului Indigirka.

Pericolele sunt la ordinea zilei. La fel și frumusețea răvășitoare pe care venirea nopții o aduce peste imensitatea muntoasă a peisajului.

„La început a fost un hobby. Îmi plăcea. Acum este tot un hobby, dar și o sursă de venit”, povestește în reportaj Ruslan Dorocenkov, în vârstă de 28 de ani, unul dintre șoferii care primesc 500 de dolari pentru fiecare transport până la Belaya Gora.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri