VIDEO. Țestoasă din Marea Mediterană rătăcită pe plaja Vadu

Data publicării:
broasca

Vizită neaşteptată pe plaja Vadu de lângă Năvodari. O broască ţestoasă de un metru şi grea de 44 de kilograme a fost salvată după ce a fost zărită de pescari printre pietre şi este acum găzduită temporar la Delfinariul de la Constanţa. Cei care au fost în Grecia în insula Zakynthos o ştiu: este celebra Caretta-Caretta. Întrebarea este cum a ajuns la noi, pentru că ea trăieşte doar în Mediterană şi în oceanele calde.

Cei care au găsit-o s-au chinuit un pic să ducă enorma ţestoasă la delfinariu. Caretta-Caretta nu era doar grea, ci şi nervoasă: pe plaja de la Vadu nu găsea crustaceele şi peştii ei preferaţi, aşa suferea de foame. A fost hrănită la Delfinariul de la Constanţa, dar nu a dat semne de recunoştinţă, dimpotrivă: a vrut să muşte un îngrijitor.

Biologii cred că acest exemplar a venit tocmai din insula Zakynthos din Grecia. Acolo, Caretta-Caretta este protejată de lege şi își depune ouăle în zone îngrădite, în care turiştii nu au voie să calce.

Istoria ne-a arătat că există, totuşi, o comunicare între Marea Mediterană şi Marea Neagră şi sunt schimburi şi de exemplare de delfini şi iată şi de broaşte ţestoase”, a explicat Mihaela Cîndea, director executiv al ONG-ului „Mare Nostrum".

Ţestoasa, care a ajuns nu se ştie cum pe plaja de la Vadu, trăieşte mai bine de o sută de ani şi poate să ajungă la trei metri lungime şi trei sute de kilograme. Exemplarul care a venit în vizită în România este foarte tânăr: abia are doi ani, dar creşte viguros.

Caretta-Caretta a devenit repede atracţia Delfinariului de la Constanţa, dar nu va mai prinde vara viitoare pe litoralul nostru. Va fi trimisă în Grecia pentru că nu îi priieşte clima de la noi: temperaturile sub 18 grade Celsius o pot ucide.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri