Sari la conținut
News Alert

„Nu am mai văzut așa ceva”. NASA a observat trei găuri misterioase în Oceanul Arctic, iar cercetătorii sunt bulversați

Într-un zbor de rutină recent deasupra Oceanului Arctic, un om de știință al NASA a observat trei găuri stranii în straturile de gheață din Marea Beaufort. Cercetătorii susțin că aceste găuri sunt primele de acest gen filmate vreodată. Dar care este explicația prezenței lor?

gauri nasa

Foto: NASA

John Sonntag, cercetător în cadrul misiunii IceBridge a NASA, a suprins cele trei găuri misterioase pe 14 aprilie, notând apoi în jurnalul său de bord: „Nu-mi amintesc să mai fi văzut așa ceva în altă parte”.

Potrivit Newsweek, găurile au fost depistate la 50 de kilometri nord-vest distanță de Fluviul Mackenzie.

Găurile s-au format în zonele cu gheață subțire, însă cauzele rămân incerte, spune un alt expert din echipa IceBridge, Nathan Kurtz. „Nu pot să-mi dau seama care este dinamica ce produce și semicercurile care înconjoară găurile. Nu am asista niciodată la așa ceva”, subliniat cercetătorul NASA.

Walt Meier, de la National Snow and Ice Data Center, este de părere că găurile ar fi fost produse de foci, care ar fi spart suprafață de gheață și zăpadă în căutare de aer. Chris Shuman, glaciolog al NASA, este de altă părere.

Ea a sugerat că găurile ar putea fi rezultatul temperaturii calde a apei din Oceanul Arctic, temperatură întreținută fie de anumite izvoare termale, fie de ape subterane care circulă prin interiorul ghețarilor.

Dincolo de aceste ipoteze, oamenii de știință admit că nu au vreo explicație relevantă.

 

Pe aceeași temă