Oamenii au, de fapt, un „al șaselea simț”. Specialiștii au dezvăluit de ce este vital pentru noi

Data actualizării: Data publicării:
Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu cele cinci simțuri (vedere, auz, miros, gust și cel tactil), dar nu toată lumea știe că avem un simț suplimentar numit interocepție. FOTO: Shutterstock

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu cele cinci simțuri (vedere, auz, miros, gust și cel tactil), dar nu toată lumea știe că avem un simț suplimentar numit interocepție, transmite Science Alert.

Acesta este sensul stării interne a corpului nostru. Ne ajută să simțim și să interpretăm semnalele interne care reglează funcțiile vitale din corpul nostru, cum ar fi foamea, setea, temperatura corpului și ritmul cardiac.

Deși nu îl luăm prea mult în seamă, este un simț extrem de important, deoarece asigură funcționarea optimă a fiecărui sistem din organism. Face acest lucru avertizându-ne atunci când corpul nostru poate fi dezechilibrat, cum ar fi să ne facă să consumăm lichide atunci când ne este sete.

Interocepția este, de asemenea, importantă pentru sănătatea noastră mintală. Acest lucru se datorează faptului că contribuie la multe procese psihologice, inclusiv luarea deciziilor și bunăstarea emoțională.

Interocepția întreruptă este chiar raportată în multe condiții de sănătate mintală, inclusiv depresie, anxietate și tulburări de alimentație. De asemenea, poate explica de ce multe afecțiuni de sănătate mintală împărtășesc simptome similare, cum ar fi insomnia sau oboseala.

În ciuda importanței interocepției pentru toate aspectele sănătății noastre, nu există multe informații care să confirme sau să infirme dacă bărbații și femeile sunt diferiți în ceea ce privește acuratețea cu care simt semnalele interne ale corpului lor.

Cunoașterea diferențelor în modul în care bărbații și femeile simt semnalele interoceptive poate fi, de asemenea, importantă pentru tratarea bolilor mintale.

În timp ce noi studii sugerează că îmbunătățirea interocepției îmbunătățește și sănătatea mintală, studiile sugerează, de asemenea, că bărbații pot folosi semnale interoceptive, de exemplu din inima lor, mai mult decât femeile atunci când își procesează emoțiile.

Cum ne ajută „al șaselea simț”

Alte diferențe au fost, de asemenea, raportate, studiile sugerând că femeile acordă mai multă atenție semnalelor interoceptive decât bărbații.

Acest lucru ar putea însemna că tratamentele care vizează sau încearcă să îmbunătățească interocepția pot funcționa mai bine pentru unii oameni sau că diferite tehnici pot funcționa mai bine pentru alții. 

Dar, deși știm că aceste diferențe există, încă nu știm ce le cauzează. Cercetătorii au câteva teorii, inclusiv schimbările fiziologice și hormonale distincte pe care majoritatea bărbaților și femeilor le experimentează. De asemenea, poate fi cauzată de diferențele în ceea ce privește numărul de bărbați și femei care sunt învățați să se gândească la emoțiile lor sau la semnalele interoceptive, cum ar fi durerea.

O mai bună înțelegere a tuturor factorilor care afectează capacitatea interoceptivă poate fi importantă pentru dezvoltarea într-o zi a unor tratamente mai bune pentru multe afecțiuni de sănătate mintală.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri